2013 is een roman over de illusie van veiligheid. Kika Bentinck houdt op de dag van de inhuldiging van Willem Alexander een feest voor de Haagse elite. Haar man Peter Zwart is niet aanwezig, want hij verblijft in Amsterdam. Op die dag ontmoet ze ook toevallig haar ex-vriend Gijs, waardoor Kika begint te twijfelen aan haar rijke leven. Desondanks lijkt het feest op rolletjes te lopen, maar het duurt niet lang voordat er speculaties worden geuit over een eventuele aanslag op de koning. En niets lijkt minder waar.

2013 doet in sommige opzichten erg denken aan IV van Arjen Lubach. Natuurlijk vertoont de inhoud enige overeenkomsten, maar ook de hoofdstukindeling lijkt op elkaar. Zo is het verhaal in 2013 ook verdeeld over één dag en is elk hoofdstuk getiteld naar een plaats en tijd. En samen met de vlotte manier van schrijven, leest het boek als een trein. De boeken zijn kort na elkaar verschenen, dus meer dan toeval is het niet.

Wie is wie?
Niemand heeft het kunnen missen in Nederland: de inhuldiging van Willem-Alexander. Doordat het boek deze actuele gebeurtenis als onderwerp heeft, wordt het extra interessant. En het geeft een compleet nieuwe dimensie aan de inhuldiging, omdat je het bekijkt vanuit een compleet andere hoek: de elite. Het boek heeft een hoop personages, die bijna allemaal in de eerste paar hoofdstukken worden geïntroduceerd. Dat zorgt even voor verwarring met namen, maar al snel wordt iedereen herkenbaar. De personages zijn duidelijk tot in de puntjes uitgewerkt. Je leert de karakters kennen alsof ze dicht bij je staan.

Kroningsdag
Helaas neemt het boek een groot deel van de spanning weg, omdat de inhuldiging van Willem-Alexander al heeft plaatsgevonden. Natuurlijk is het leuk om te lezen hoe het óók had kunnen gaan, of het complete verhaal los te zien van 30 april. Maar het had een stuk meer spanning en leesplezier toegevoegd als ik het boek had gelezen vóór de inhuldiging. Zo was de dag zelf misschien ook een stuk spectaculairder geweest: stel je voor dat het boek gelijk had! De spanning over wie de dader is en de rust wil verstoren, bouwt zich langzaam op. Dat zorgt ervoor dat je door wilt lezen: wie is die freak? Jammer genoeg  wordt het al (misschien té?) snel duidelijk, maar de spanning blijft desondanks bestaan. Er ontstaan plots nieuwe verdachten en nieuwe verhaallijnen. Het boek blijft doorgaan; en laat je achter met vragen, zelfs nadat je het hebt dichtgeslagen.

Sterk boek
Ondanks het lezen ná de officiële inhuldiging, was het boek zeker het lezen waard. De personages, de verhaallijn en het actuele onderwerp maken het zeker een sterk verhaal.

2013 / Monique Koemans / Xander Uitgevers BV / 2013 / 286 pag / ISBN 978-94-016-0036-1

No Comments

Post a Comment