Frederik is geen schattige baby. Hij is bijdehand en vind de verpleegster een aantrekkelijke vrouw. Hij is een eendagsmens.

Normale geboortes horen een feest te zijn, waarop je ouders misschien een traan laten van vreugde. Bij Frederik is het anders, zijn ouders laten ook een traan. Maar hij voelt dat het niet van vreugde is. Al snel na de bevalling komt hij er achter dat hij anders is, zijn vader vertelt hem: ‘Je bent een bijzonder geval’. ‘Je bent een eendagsjongen’. Frederik begrijpt nu dat hij maar 24 uur te leven heeft. Hij ziet eerst niet in wat het erge hier aan is, maar als zijn vader hem vertelt dat de meeste mensen zo een 80 jaar te leven hebben valt bij hem het kwartje. Er is geen tijd te verliezen.

Als ik wakker word ga ik dood intrigeerde me al bij het lezen van de titel. Het maakt nieuwsgierig. Wordt het figuurlijk, of letterlijk bedoelt? Als snel kom je er achter dat het hier letterlijk bedoelt wordt. Aangezien Frederik maar één keer wakker wordt, bij z’n geboorte,  wat ook gelijk zijn laatste dag is. Maar misschien is het ook wel figuurlijk bedoelt; het is zeker een boek dat in je hoofd blijft hangen en dat je aan het denken zet. Misschien verdoen wij onze tijd wel; we zeggen vaak genoeg ‘de tijd vliegt’ en voor je gevoel zijn bepaalde dingen ook zó voorbij. Maar toch vervelen we ons vaak en zouden we willen dat het ‘later’ was.

Frederik heeft een wens en dat is de zee zien. In een uur wordt hij 3 jaar ouder, dus al na zo een 4 uur verlaat hij het huis om zijn leven te gaan leiden. Je volgt hem bij wat hij doet en ziet zijn gedachtekronkels. Het is mooi omschreven, heel begrijpelijk en fascinerend. Er zijn een paar punten waar ik echter geen touw aan vast kon knopen.. Zo doet hij een paar dingen die een normaal mens geen eens in 80 jaar zou doen. Misschien omdat hij een bepaalde stress in zijn lichaam heeft of omdat hij nog niet kan om gaan met moeilijke situaties. Hij kan geen ervaring op doen en van zijn fouten leren.

Als ik wakker word ga ik dood is een bijzonder boek, voor iedereen een aanrader. Het leest lekker vlot door en zeker een discussie over leven en doodgaan waardig. Ik zou zeggen: lees het voor het niet meer kan!

Als ik wakker word ga ik dood / Bart Debbaut / Uitgeverij Manteau / 2013 / 128 p. / ISBN 9789022328682

No Comments

Post a Comment