Elke dag een ander lichaam. Elke dag een ander leven. Elke dag verliefd op hetzelfde meisje. Dit is het bestaan van A., dat is het al sinds zijn geboorte geweest. Hij mag zich aan geen enkel leven hechten, want hij wordt de volgende dag weer wakker in een ander bed, met andere ‘vrienden’ en een heel anders leven. Op een dag ontmoet hij het speciale meisje Rhiannon, de vriendin van Justin, wiens leven hij op dat moment lijdt, en hij is meteen weg van haar. Zij kijkt niet naar uiterlijk, maar naar hoe iemand van binnen is, waar het bij A. juist om gaat. Na deze geweldige dag kan A. niet meer genoeg krijgen van Rhiannon en zoekt haar constant op. Via e-mails probeert hij afspraken met haar te maken, maar dan heeft hij zijn e-mailaccount niet afgemeld, en komt één van zijn leenlichamen achter zijn bestaan…

Het boek Elke Dag van David Levithan beschrijft het moeilijke leven van een eenzame ziel, een persoonlijkheid. Een ziel die nooit echte vrienden, familie of liefde heeft gekend, omdat alles na een enkele dag weer weggaat. Je ziet A. vechten voor een vast gegeven, een contact, iets waardoor hij weet dat hij afzonderlijk van alle levens ook een persoonlijkheid is. Je ziet door de ogen van één persoon de verschillende moeilijkheden van tientallen personen. Depressie, verslaafdheid, overgewicht, familieproblemen en verplichte prestaties. Iedereen handelt op zijn eigen manier met zijn eigen problemen. Deze problemen zijn vaak een gevecht tussen geest en lichaam is. Je lichaam wil het ene, maar je geest wil het andere.

Ik vond het heel bijzonder om verschillende situaties, verschillende levens vanuit één perspectief te bekijken. De manier waarop David dit geschreven heeft, doet ook echt geloven dat A. een transparante persoonlijkheid is. Niet een jongen, maar ook niet een meisje. A. heeft van iedere persoon die hij bewoont wel trekjes die hij zelf accentueert, zodat zijn aanwezigheid niet opvalt. Ik vond het een heel interessant poëtisch liefdesverhaal waarin het om pure liefde gaat. Het is echt een aanrader om te lezen!

Deze recensie is gemaakt door Aukje Hefting, 16 jaar scholier aan het Roelof van Echten College uit Hoogeveen.
Elke dag / David Levithan / Vertaling door Suzanne Braam / Uitgeverij Luitingh Sijthoff / 2013 / 256 pag. / ISBN 9789021807171

No Comments

Post a Comment