Ik raad iedereen met een vreemde buurvrouw aan dit boek te lezen. Ze vallen in het niet bij Kim Bokaviet, één van de raarste hoofdpersonen die ik ooit ben tegengekomen. Ik vond haar op sommige momenten zelfs irritant.

Kim woont in een flat in Amsterdam en heeft eigenlijk niet echt een leven: ze werkt, kijkt thuis tv en drinkt heel veel rosé. Dan krijgt ze een nieuwe buurvrouw, Hélène. En dan komt haar engste kant boven. Niet door Hélène, maar door haar vriend Felix, voor wie Kim een obsessie ontwikkelt. Ze krijgt de vreemdste gedachten over wat Felix van haar zou vinden, wat ze moet doen om zijn liefde te winnen en hoe hij zal reageren als ze samen alleen zijn. Ze maakt een lijstje met gespreksonderwerpen voor als ze hem een keer tegenkomt, koopt een boek over vliegtuigtechniek (Felix is vliegtuigmonteur) om hem gespecialiseerde vragen te kunnen stellen en is een week bezig met een outfit voor Hélènes verjaardagsfeestje. Kim beeldt zich zulke rare dingen in en gaat zich zo vreemd gedragen, dat ik het moeilijk vond om gewoon door te lezen. Ze verscheurt een geboortekaartje dat voor Hélène komt, steelt haar bikini van de waslijn en gaat als klap op de vuurpijl een week in Hélènes huis wonen als zij op vakantie is.

Ik ben geen groot fan van de schrijfstijl van Silvia Toebak. Ze schrijf een beetje droog en simpel, wat bijdraagt aan het wat eentonige karakter van het boek. Waar gaat dit heen? Wat is het doel van dit boek? Vragen die ik mezelf het hele boek door stelde. Op de achterflap wordt gesteld dat het een roman is over ‘het verwarrende menselijk verkeer’. Ik kan me hier voor een deel in vinden, maar vind het niet heel sterk gedaan. Omdat we het hele boek vanuit Kims perspectief zien, kennen we haar gedachten door en door. Wat Toebak goed doet, is dat ze ons écht een kijkje in Kims hoofd geeft. Sommige gedachten spreken we nooit uit, maar zijn heel herkenbaar en bijna vertederend om te lezen.

Al met al vond ik het niet een erg sterk debuut van Toebak. Er zitten een paar herkenbare en sterk neergezette momenten in het boek, die laten zien dat Toebak wel weet wat ze wil schrijven. Het zijn er alleen niet zo veel. Het boek is gelukkig niet heel dik, want door Kims frustrerende en vermoeiende gedachten, vond ik het soms moeilijk het boek niet weg te leggen. Dit debuut is geen aanrader, maar ik ben wel benieuwd naar de volgende roman van Toebak. Ik denk dat er namelijk wel meer in zit.

Een zomer met Kim Bokaviet / Silvia Toebak / Uitgeverij Nieuw Amsterdam / 2013 / 192 pag. / ISBN 9789046814628

No Comments

Post a Comment