Bijzonder en gevaarlijk – Thriller en tijdreizen, twee thema’s die het los van elkaar in ieder geval goed doen. Lauren Beukes heeft ze in haar boek Stralende meisjes perfect gecombineerd tot een goed doordacht verhaal waarin superengerd Harper voor mij zeker de hoofdrol heeft.

Harper Curtis weet in 1931 de sleutel tot Het Huis te pakken te krijgen. Eenmaal daar wordt hem vanzelf duidelijk wat de mogelijkheden zijn. Hij kan kiezen in welke tijd hij weer naar buiten stapt, maar het wordt al snel duidelijk dat dat niet gratis gaat. Het Huis vertelt hem naar wie hij moet gaan, al neemt hij daar naarmate zijn eigen tijd vordert geen genoegen meer mee. Hij wordt roekelozer, wil steeds vaker naar zijn slachtoffers voordat hij ze vermoordt en hij weet niet altijd zonder kleerscheuren weer naar 1931 terug te keren. Kirby Mazrachi is in 1989 een van zijn slachtoffers, maar zij overleeft. Met haar is hij de verkeerde tegengekomen want zij moet en zal erachter komen wie dit gedaan heeft. Wanneer ze met behulp van sportjournalist Dan, die destijds misdaadverslaggever was en haar verhaal versloeg, achter steeds meer onmogelijke feiten komt beseft ze dat het niet om een doorsnee dader gaat.

De personages passen erg goed bij elkaar. Je kunt je door Beukes beschrijvingen goed voorstellen wat voor figuur Harper zou zijn als je hem langs ziet lopen. Ik kon me erg goed voorstellen dat Harper degene is die je onthoudt na een dag door de stad lopen, of waarvoor je over zou steken als je ’s avonds alleen over straat loopt. Ik was erg onder de indruk van de manier waarop Beukes blijkbaar mijn fantasie zo kon sturen dat ik me dit voor kon stellen. De beschrijving van Kirby’s persoonlijkheid en de manier waarop haar aanval haar heeft veranderd past perfect in het verhaal, het is mooi om te zien hoe zij volhoudt ondanks dat er allerlei onwaarschijnlijkheden op haar afkomen.

Beukes weet ontmoetingen, gebeurtenissen en gedachten zó te beschrijven dat ik het idee had dat ik het van dichtbij meemaakte. Nadat het bloed in het eerste hoofdstuk al rijkelijk vloeide, was de toon gelijk gezet. Ik voorspel dat dit een van de weinige boeken wordt die ik meer dan eens zal lezen!

Stralende meisjes / Lauren Beukes / Vertaling door Dennis Keesmaat / Uitgeverij De Bezige Bij / 2013 / 352 pag. / ISBN 9789023479994

No Comments

Post a Comment