Vier vrienden komen na ongeveer tien jaren weer bijeen in het bos en in de mergelgrot waar zij vroeger met elkaar speelden. Direct wordt duidelijk dat hun leven getekend is door een gebeurtenis die plaatsvond toen zij twaalf waren. Hun vriendinnetje Juul raakte plotseling spoorloos verdwenen, nadat zij in de mergelgrotten hadden gespeeld. De verdwijning heeft hun verdere leven getekend. De jongens, inmiddels mannen, komen bijeen, omdat zij van mening zijn dat er duidelijkheid moet komen over de toedracht van de verdwijning van Juul (die in al die jaren nooit is gevonden) om verder te kunnen met hun leven. Stukje bij beetje wordt het jou als lezer duidelijk wat er destijds is gebeurd. Dat maakt het boek zo spannend dat je de verleiding om even achterin te kijken (bijna) niet kan weerstaan.

Freelance journalist Dennis Rijnvis heeft een indringend boek geschreven over vriendschap en verraad. Savelsbos is een enorm spannend boek, zo spannend dat je het in één adem uitleest. Het verhaal beschrijft een paar dagen, maar tegelijk ook een periode van tien jaar. In het boek lopen de passages naadloos over van heden naar het verleden en het lijkt net of de schrijver de gebeurtenissen zelf heeft meegemaakt door de intense manier van schrijven. De omgeving, geur, de gebeurtenissen, het lijkt alsof je zelf bij de vrienden bent in de mergelgrotten.

Het boek is geschreven vanuit Daniël. De schrijver beschrijft Daniël op zodanige manier dat hij direct de sympathie van de lezer weet te winnen. Tijdens het lezen leer je Daniël steeds beter kennen en via hem leer je ook de andere personen kennen, die allen een grote rol spelen in het boek. Rijnvis geeft heel mooi weer wat voor persoon Daniël tien jaar geleden was en hoe één gebeurtenis zijn leven heeft beïnvloed. Het is ook knap dat de lezer via Daniël meemaakt hoe alles anders blijkt te zijn dan vooraf duidelijk leek, zonder de sympathie voor Daniël te verliezen. Het einde van boek geeft je veel te denken.
Het vraagt de lezer (en mij zeker ook) het boek nogmaals te lezen, om de subtiele hints van de auteur te doorgronden.

Savelsbos is een sterk debuut van Rijnvis. De spanning blijft hoog tot in de laatste bladzijden, ondanks dat menig detective-kenner de dader al snel zal kunnen aanwijzen, en Rijnvis werkt goed naar de ontknoping toe. Savelsbos is geschikt voor jongvolwassenen en volwassenen (mijn moeder heeft er ook erg van genoten). Leuk om te weten is dat Dennis Rijnvis aangegeven heeft dat hij weer een boek gaat schrijven. Kortom: Savelsbos is een echte must-read van eigen Nederlandse bodem.

Deze recensie is gemaakt door Christina Eecen, 17 jaar en scholiere van het Murmellius Gymnasium te Alkmaar.
Savelsbos / Dennis Rijnvis / Uitgeverij Cargo / 2013 / 251 pagina’s / ISBN 9789023479949

No Comments

Post a Comment