PAAZ is geen boek wat je even tussendoor leest. Het vraagt je aandacht en blijft constant in je gedachten hangen. Het is een boek wat je niet snel vergeet. PAAZ is een verhaal wat bij je blijft, wat blijft plakken. Kort gezegd: een echte aanrader.

PAAZ vertelt het verhaal van Emma. Emma is een jonge succesvolle zakenvrouw die naar ‘de PAAZ’ gestuurd wordt. De PAAZ is de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Emma begrijpt niet waarom ze daar zit en verwacht snel weer thuis te zijn. In de praktijk blijkt het toch allemaal wat langer te duren dan gedacht. In haar tijd in de PAAZ komt Emma patiënten tegen met de meest verschillende verhalen, leert ze daar mee om te gaan en probeert ze zichzelf terug te vinden.

Zoals de korte samenvatting van het boek al aangeeft, PAAZ is geen gemakkelijk boek. De meest lastige onderwerpen worden besproken. Hoe ga je om met iemand die zichzelf snijdt, zelfmoord wil plegen of zo heftige dingen heeft meegemaakt dat eigenlijk niemand weer hoe nu verder te gaan. Ondanks deze heftige onderwerpen, wordt het boek nooit heel zwaar om te lezen. Het wordt nooit te dramatisch of te heftig. Er is altijd wel ruimte voor een luchtige of humoristische opmerking waardoor het verhaal leuk blijft om te lezen.

PAAZ is verteld vanuit de eerste persoon. De schrijfster heeft namelijk zelf op de PAAZ gezeten en heeft dit boek geschreven vanuit haar eigen ervaringen. Het boek is wel geschreven vanuit een pseudoniem en alle namen van medepatiënten, verpleegkundigen en artsen zijn allemaal veranderd. Dat de schrijfster zelf alles heeft meegemaakt, merk je in iedere zin in het boek. Ieder woord is gemeend en oprecht. Dit maakt het verhaal heel persoonlijk. Af en toe misschien wel te persoonlijk. Veel intieme details worden gedeeld, waarbij je je als lezer afvraagt of het wel verstandig is om dit allemaal te delen. Maar zoals altijd is dit een keus van de schrijfster zelf geweest, en misschien heeft dit haar wel geholpen. Het verhaal is er in ieder geval heel sterk en meeslepend van geworden.

PAAZ is voor mij een fantastisch boek. Toch denk ik niet dat dit boek voor iedereen geschikt is. Je moet er de tijd voor nemen en bereid zijn om open te staan voor alles wat er verteld wordt in het boek. Heb je echter zin in een mooi, ontroerend, indrukwekkend boek, lees dan PAAZ!

Kijk ook even naar de mooie boektrailer die gemaakt is rond het materiaal van Myrthe zelf…

Deze recensie is geschreven door Sandra Bouten, 21 jaar oud, masterstudent New Media and Digital Culture aan de Universiteit Utrecht.
PAAZ / Myrthe van der Meer / Uitgeverij The House of Books / 2012 / 352 pag. / ISBN 9789044336672

No Comments

Post a Comment