Zeven minuten na middernacht is geschreven door Patrick Ness, naar aanleiding van een idee van de schrijfster Siobhan Dowd. Zoals staat beschreven in de introductie van het boek, was Siobhan niet is staat haar idee, haar karakters, haar verhaallijn uit te werken tot een compleet boek. Ze overleed aan borstkanker voordat ze hier de kans voor kreeg. Patrick Ness heeft toen de mogelijkheid gekregen om dit boek te schrijven.

Zeven minuten na middernacht gaat over Conor. De moeder van Conor is ernstig ziek: ze leidt aan kanker. Op school wordt Conor niet behandeld als een normale leerling: hij wordt nooit gestraft als hij iets doet wat niet mag, hoeft geen huiswerk te maken en kan doen wat hij maar wil. ’s Nachts wordt Conor bezocht door een monster. Dit monster vertelt hem drie verhalen, onder de voorwaarde dat Conor een vierde verhaal gaat vertellen. Dit verhaal moet ‘de waarheid’ zijn, de waarheid van Conor.

Het is een heftig verhaal: Conor heeft moeite om om te gaan met medeleerlingen, wordt gepest op school en dan is ook nog zijn moeder ernstig ziek. Het is geen makkelijk onderwerp om te verwerken in een verhaal. Toch is het wel aardig gelukt. De emoties en gevoelens van Conor worden duidelijk beschreven. Als lezer is het mogelijk om Conor te begrijpen, in zowel zijn positieve als negatieve gevoelens. Het is niet vreemd dat Conor tegen beter weten in blijft hopen dat zijn moeder weer beter wordt. Het is niet vreemd dat Conor zo gefrustreerd kan raken dat hij alles in een kamer kapotslaat. Dit is heel goed gedaan door de schrijver.

Jammer genoeg is het verhaal van Conor niet het beste van dit boek. Het sterkste punt van dit boek zijn de korte verhalen die verteld worden door het monster. Deze verhalen gaan over verschillende morele kwesties, die van twee kanten belicht worden. Hiermee laat Patrick Ness duidelijk zien dat er altijd twee kanten aan een verhaal zitten. Het monster biedt hiermee perspectief op moeilijke situaties en toont dat de wereld niet zwart-wit is. Deze korte verhalen zijn constant verrassend, met onverwachte plotwendingen en opvallende conclusies. Het verhaal van Conor daarentegen kabbelt een beetje voort, zonder grote veranderingen of wendingen.

Zeven minuten na middernacht heeft voor mij zowel hele sterke als minder sterke punten. Patrick Ness heeft een hele mooie schrijfstijl. Ness is in staat de lezer mee te nemen in zijn gedachten. De korte verhalen zijn erg sterk en blijven boeien. Helaas is het hoofdverhaal van Conor minder spannend en vrij voorspelbaar. Wat mij betreft wegen de geweldige schrijfstijl en de korte verhalen op tegen de minder aantrekkelijke hoofdlijn. Maar dat is iets wat iedere lezen voor zichzelf moet bepalen.

Deze recensie is geschreven door Sandra Bouten, 21 jaar oud, masterstudent New Media and Digital Culture aan de Universiteit Utrecht.
Zeven minuten na middernacht / Patrick Ness en Siobhan Dowd / vertaling door Manon Smeets / Uitgeverij De Geus / 2013 / 191 pag. / ISBN 9789044526332.

No Comments

Post a Comment