Ashley Cordova, dochter van de wereldberoemde film noir regisseur Stanislas Cordova, wordt teruggevonden in een leeg pakhuis in Manhattan. De doodsoorzaak is vermoedelijk zelfmoord. Maar een onderzoeksjournalist, Scott McGrath, wil de zaak tot op de bodem uitspitten en is vastbesloten het mysterie rondom Ashley’s dood te ontrafelen.

Scott is dan ook al jaren geobsedeerd door de familie Cordova. Hij wordt in zijn onderzoek gesteund door twee jonge assistenten. De reden waarom zij zo graag willen meewerken aan dit onderzoek is in het begin van het boek nog vrij onduidelijk. Samen beginnen ze aan een speurtocht die slechts een dunne scheidingslijn heeft tussen de werkelijkheid en fictie. Want des te meer je je in de geheimen van Cordova verdiept, des te meer ga je hallucinaties zien en ga je daadwerkelijk geloven in het bestaan van duistere magie. Is de dood van Ashley een jammer toeval of het gevolg van een ernstig vervloekte familie?

Nachtfilm telt ongeveer 600 pagina’s, een beetje te veel als je het mij vraagt. Het verhaal wordt tot in detail verteld waardoor het verhaal langdradig wordt. Maar enkele meeslepende hoofdstukken die telkens met een cliffhanger afsluiten maken dit dan weer goed. En dan zijn er nog toegevoegde krantenartikels, e-mails, notities en andere documenten die voor wat afwisseling zorgen. Zeer origineel trouwens.

De personages in het verhaal worden wel niet geweldig goed uitgeschreven. Zo is het hoofdpersonage Scott erg geobsedeerd door Ashley Cordova en haar familie. Terwijl de onderzoeksjournalist zelf ook een dochter heeft. Maar die lijkt, door de drukte van het onderzoek, vergeten te zijn.De beschrijving van het nachtmerriescenario op het landgoed The Peak wordt dan weer ongelooflijk goed beschreven. Je kan je moeiteloos inleven in de angsten die Scott ondergaat. Nachtfilm is zeker geen slecht boek maar de vorderingen in Scott’s onderzoek zijn niet zo verrassend. Maar het boek heeft ook zijn spannende en meeslepende momenten die het voor iemand anders wellicht toch een fantastisch boek zullen maken.

Deze recensie is geschreven door Lina Verluyten, 15 jaar, scholier van het Pius X College in Tessenderloo
Nachtfilm / Marisha Pessl / Vertaling door Harry Pallemans, Jan De Nijs en Paul de Bruijn / Anthos / 2013 / 597 / ISBN 978 90 414 1415 1

No Comments

Post a Comment