Sineads broer Patrick verdwijnt op een dag spoorloos. Ondanks dat Sinead en haar broer geen warme band hebben, gaat ze toch op zoek naar hem. Patrick heeft aanwijzingen achtergelaten voor haar. Net als vroeger. Eigenlijk wil Sinead liever niet op zoek gaan naar Patrick, maar ze voelt zich gedwongen door haar moeder en haar eigen schuldgevoel. De aanwijzingen van Patrick brengen haar naar Benedict House, waar ze een oude non treft en de squire van het huis, James, die zo tegen zijn eigen demonen lijkt te vechten.

Alhoewel het boek gelabeld is als detective, is het een mysterie met meer dan een vleugje griezelroman. Zo ongeveer de eerste helft van het boek, is het ontzettend spannend, sinister en duister, daarna zakte dat voor mij toch behoorlijk in. Halverwege het boek komt namelijk de Griekse mythologie om de hoek kijken en wanneer je je klassiekers kent, is dan al duidelijk hoe het verhaal af zal lopen. Erg jammer en ook niet heel origineel. Omdat ik in het tweede deel wist hoe het verhaal zou aflopen, er vanuit gaande dat de Griekse mythologie niet even werd herschreven,  viel de spanning weg en gingen bepaalde dingen aan de schrijfstijl van Siobhan Hayes ergeren. Zo vervalt ze bij bepaalde beschrijvingen in enorme clichés, schrijft ze opeens heel veel over de mogelijke romance tussen Sinead en James en verdwijnen Patrick en de zoektocht naar hem naar de achtergrond. Dit is vreemd, omdat in het begin flink wordt verhaald over de psychische en fysieke kwellingen die hij Sinead heeft aangedaan. Je zou dus denken dat het verhaal van Sinead en Patrick de rode draad zou zijn. Wat daarnaast niet uit de verf komt, is de reden waarom Sinead haar broer gaat zoeken, ondanks alles wat hij haar heeft aangedaan.  Er wordt gerefereerd aan een schuldgevoel, maar waarom Sinead zich schuldig zou moeten voelen, wordt niet duidelijk. Mij bekroop een beetje het gevoel dat Patrick in het leven geroepen was om Sinead en James bij elkaar te brengen, want ook na de laatste bladzijde was me niet duidelijk waarom Patrick Sinead naar Benedict House wilde lokken.

Had Siobhan Hayes niet de Griekse mythologie gebruikt als blauwdruk voor het tweede deel van haar verhaal, maar een eigen verhaal gecreëerd, dan was het een veel sterker boek geweest.  Nu is het voldoende om bij de eerste helft van het boek te griezelen en daarna het boek dicht te doen en op wikipedia het genoemde  verhaal uit de Griekse mythologie na te lezen. Wel zo aansprekend.

Kijk niet meer om / Siobhan Hayes / vertaling door Tjalling Bos / Uitgeverij van Goor / 2013 / 272 pag. / ISBN 9789000306251

No Comments

Post a Comment