Sebastiaan Leenaert is voor de YA-kenners al lang geen onbekende meer. Hij schreef eerder Andijvie met een plastic vork (zijn debuut), Misschien een engel (genomineerd voor KJV 2011-2012 groep 6), Bastaard in een donker landRoots is zijn vijfde boek.

Hij moet dit, hij moet dat. Dit dat. Tit tat. Tiet. En die ‘hij’, dat ben ik. Ik.
A.
Zestien ben ik. Dat denk ik tenminste. Dat is wat ze zeggen. ‘Hij is een man.’ Mijn klasgenoten zijn pubers. Ik ben een man. Sinds mijn vader ervandoor ging, op een doordeweekse zondag na vieren, ben ik de man in huis. Dat zou toch moeten. Maar ik begrijp niet wat dat betekent.
Onze woonkamer is de verzamelplaats voor twintig vrouwen. (…) Ze weten over alles iets, en niets over alles en delen dat graag met elkaar. Ze vertellen mijn moeder wat het beste voor me is. Ze zetten mijn dagen uit, met henna, op de palm van hun hand. Dit Dat. Hij moet dit, hij moet dat. Tiet tat.
Vrouwen zijn lastig. En bovendien heb ik porno ontdekt. Soms tolt mijn hoofd, hoor ik stemmen en dan… doe ik vreselijke dingen.’ 

Ik was op voorhand heel erg benieuwd naar het nieuwste boek van Sebastiaan Leenaert. Ook omdat ik zijn andere boeken heb gelezen, maar vooral omdat ik benieuwd was wat voor verhaal hij dit keer had geschreven. Dit keer is het geen modern sprookje of een verhaal over een circus, maar een heel realistisch en aangrijpend verhaal. Met Roots heeft hij al mijn verwachtingen ingelost en zelfs overtroffen! Ook in dit boek herkende ik Leenaerts schrijfwijze onmiddellijk. Heel beeldend en vlot zijn ondertussen al vaste kenmerken. Wat ik nu net zo goed vind aan dít verhaal is het feit dat het boek gruwelijk realistisch is. A heeft een donker vel en wordt daar ook vaak op beoordeeld. Hij is jong en is duidelijk opzoek naar zichzelf en komt op die manier aardig in de problemen. Ik kan me best inbeelden dat veel jongeren zichzelf geen houding weten te geven en het is heel mooi hoe de auteur dit verwoordt in zijn boek. Hoewel het voor het hoofdpersonage niet altijd gemakkelijk is, is het boek toch niet te zwaar. De naïviteit van een puber, of de gedachte dat hij alles beter weet, verlicht op die manier het hele verhaal.

Ook de cover sprak me meteen aan. Die is redelijk eenvoudig, maar toont toch het ‘maatschappelijke probleem’ waar het hoofdpersonage mee te maken krijgt, namelijk dat hij anders is dan alle anderen. Het boek heeft me geen seconde verveeld en als je aan het lezen bent, besef je opeens dat het boek al bijna uit is. Roots is een boek dat zeker en vast een vaste plaats verdient in elke boekenkast en zou moeten behoren tot verplichte literatuur, zowel voor jong als oud. Sebastiaan Leenaert schreef een geweldig vijfde boek en ik kijk alvast uit naar het volgende!

Roots / Sebastiaan Leenaert / Uitgeverij Manteau / 2013 / 160 pag. / ISBN 9789022329306

No Comments

Post a Comment