Joke van Leeuwen wint op 28 oktober de AKO Literatuur Prijs. Gefelicteerd!
Reden om deze mooie recensie van Eelke nog even naar boven te halen!

Het boek speelt zich zo’n twee eeuwen geleden af, in een grote stad. Het eerste hoofdstuk schetst de situatie: er is een opstand gaande, een revolutie, die ‘de nieuwe vrijheid’ genoemd wordt. Het volk wil van de koning af en alles moet anders. De opstand wordt getoond vanuit 3 hoofdpersonen; Catho, een 15-jarige wees, Berthe, een vrouw van goede afkomst die een tijdje in het vondelingenhuis werkt, en Tobias, een instrumentenbouwer van buitenlandse afkomst.

Catho werd bij haar geboorte ten vondeling gelegd en groeit op in een vondelingentehuis. In het tehuis merkt ze weinig van de revolutie die gaande is, tot het moment dat Berthe, een nieuwe zuster, haar leert lezen en schrijven en vertelt over het leven buiten het tehuis. Tussen Catho en Berthe bloeit een vriendschap op, die ruw verstoord wordt. Beide vrouwen denken verraden te zijn door de ander, en vluchten naar een ander leven, de vrijheid in.Berthe gaat terug naar haar ouderlijk huis, maar ontdekt dat haar familie gevlucht is. De bediende is er nog wel, en ze spreken af om het huis te delen. Berthe helpt bij het organiseren van het feest voor de vrijheid, en gaat bijeenkomsten organiseren voor vrouwen die ook iets willen bijdragen aan de revolutie. Dit gaat een hele tijd goed, totdat veel mensen haar gaan beoordelen op haar familienaam en haar als verrader, als slechterik gaan zien. Catho is nooit buiten het tehuis geweest en voelt zich vrijer dan ooit. Ze kan eigenlijk nergens heen, maar ontmoet mensen en laat zich meevoeren in hun levens. Ze probeert er het beste van te maken. Uiteindelijk belandt ze bij een kunstschilder die haar laat poseren als symbool voor de vrijheid. Dit gaat een hele tijd goed, maar de plannen van de schilder lopen niet helemaal zoals verwacht.

De andere hoofdpersoon is Tobias, een instrumentenbouwer van buitenlandse afkomst. Hij is getrouwd met Gisele. Ze leiden een rustig en gelukkig leventje. Het enige wat Tobias nog zou willen is geld om te experimenteren met het bouwen van nieuwe instrumenten. Op een gegeven moment krijg Tobias van een vriend een aanbod. Als hij het aanbod zou aannemen krijgt hij genoeg geld om verder te gaan met zijn instrumenten. Maar tegelijkertijd kiest hij daarmee de kant van de partij waar de opstand indirect tegen gericht is.

De verhaallijnen worden afgewisseld en er gebeurt veel tegelijk. Ze kruisen elkaar regelmatig. De hoofdpersonen proberen allen hun geluk te vinden in de moeilijke tijd, en aan het einde van het boek lijkt het erop dat ze het ook gaan vinden. Het boek heeft een open einde met een optimistische klank. Het boek beschrijft een hoop zware onderwerpen, maar is toch heel licht geschreven. Dit maakt het lezen van het boek gemakkelijk. Het hele boek heeft een rustige maar hoopvolle sfeer, ik werd er blij van. Absoluut een aanrader.

Deze recensie werd geschreven door Eelke van de Weerd, 16 jaar, scholier aan het Onze Lieve Vrouwe Lyceum te Breda.
Feest van het begin / Joke van Leeuwen / Uitgeverij Querido / 2012 / 208 pag. / ISBN 9789021442013

No Comments

Post a Comment