Laatst kreeg ik weer een boek opgestuurd voor De Leesfabriek, deze keer HEX van Thomas Olde Heuvelt. Ik had al verschillende goede dingen gehoord over dit boek, dus op een late avond begon ik erin…

Waar gaat HEX over? In het kleine dorpje Beek aan de rand van Nederland lijkt op het eerste gezicht helemaal niks mis. Maar voor de inwoners van Beek is niks minder waar. Het dorp wordt al eeuwen geplaagd door de Wylerheks, een vrouw wiens ogen en mond zijn dichtgenaaid. Iedereen die naar het dorp verhuist zit er voor de rest van zijn leven vast. En als je er geboren bent heb je dezelfde pech. Als een paar jongeren besluit om in het geheim de heks te gaan filmen, glijdt hun hele samenleving terug naar de middeleeuwen.

Het bleek een van mijn slechtste ideeën ooit om ’s avonds laat te beginnen in HEX. Het boek was namelijk zo gruwelijk angstaanjagend spannend, dat ik de halve nacht om me heen heb zitten kijken of die heks niet ineens in mijn kamer zou verschijnen. Thomas Olde Heuvelt is er dus zeker in geslaagd om het boek spannend te maken. Iets te spannend naar mijn smaak en dat terwijl ik normaal dol ben op griezelige en spannende boeken.

Het dorp waar het verhaal zich in afspeelt is ook niet echt een leuk dorp, behalve natuurlijk het feit dat er een heks rond loopt in het dorp. In Beek schuwen ze er echter niet voor om jonge kinderen afschuwelijke drama’s te tonen, mensen onder afschuwelijke omstandigheden op te sluiten en om nog middeleeuwse straffen uit te delen. Al met al dus geen vrolijk boek, maar het leest wel als een trein! Ondanks dat het boek mij schrik aanjoeg wilde ik steeds verder lezen om te weten hoe het afliep.

De afwisselende verhaallijnen zorgden ook dat de vaart in het verhaal bleef, en dat je zelf van alle gebeurtenissen goed op de hoogte bleef. Als Thomas Olde Heuvelt, het boek vanuit één personage had geschreven was het boek zeker minder boeiend geworden. Dus is het goed gedaan. HEX is echt het perfecte boek voor iedereen die eens flink wil griezelen!

Deze recensie is geschreven door Suzanne Hartog, 18 jaar en student aan de Reinwardt Academie bij de opleiding Cultureel Erfgoed
HEX / Thomas Olde Heuvelt / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2013/ 315 pag. / ISBN 9789024560257

No Comments

Post a Comment