Het lijkt wel het lot als Harper Curtis in 1931 een sleutel in handen krijgt, welke hem leidt naar Het Huis. Dit huis opent (letterlijk) de deur naar andere tijden. Maar Harper komt erachter dat dit tijdreizen niet kosteloos gaat. Hij zal er ‘stralende meisjes’ voor moeten vermoorden. Eén van deze meisjes is Kirby Mazrachi. Zij heeft Harper’s aanval overleefd en wéét dat er iets vreemds was aan de man die haar leven bijna nam. Als enig overlevend slachtoffer gaat ze, samen met journalist Dan, op zoek naar de (naar het lijkt) onvindbare dader.

Met de combinatie van spanning en science-fiction, slaat Lauren Beukes in Stralende Meisjes de spijker op z’n kop. Zelfs als tijdreizen je normaliter niet interesseert, maakt dit het hier echt een beter verhaal. Het tilt de spanning in de zoektocht van Kirby naar de dader, naar een hoger niveau. En dan is de chemie tussen de personages nog niet eens aan bod gekomen. Kirby en Dan zijn voor elkaar gemaakt: dat merk je vanaf het begin. Hun relatie zet meteen een toon, die perfect is voor het verhaal.

Je moet van een beetje gruwel houden. Bloed vloeit er eerder teveel dan te weinig en de moorden worden vaak tot in het kleinste detail beschreven. Het verhaal is beeldend en daardoor kan je je makkelijk verplaatsen in de wereld die Beukes schetst. De karakters hebben een duidelijke vorm en stem. Daardoor worden ze herkenbaar. Het aantal personages daarentegen is groot; tenminste als je alle stralende meisjes meetelt. De vraag die af en toe opbloeide tijdens het lezen was: “was zij niet allang dood?”

Al om al is het een goed boek. Perfect uitgewerkte personages, beeldend geschreven en een heerlijke combinatie van spanning met science-fiction. Een aanrader voor iedereen die van een goede thriller houdt. Als je tenminste geen probleem hebt met uitgerukte darmen.

 

Stralende Meisjes / Lauren Beukes / Vertaling: Dennis Keesmaat / Uitgeverij De Bezige Bij / 2013 / 352 pag. / ISBN 978 902 234 799 94

P.S. Lees ook de recensie van Daisy over dit boek!

 

No Comments

Post a Comment