David Levithan, geboren in 1972 in New Jersey, is een veelvuldig bekroond schrijver en New York Times Bestseller-auteur. Hij werkt als redacteur van kinder- en jeugdboeken in New York en is ook de oprichter van PUSH. Zijn eerste boek voor jongeren, Boy Meets Boy, verscheen in 2003. Liefdeswoordenboek en Will Grayson, Will Grayson (met John Green) zijn nog twee andere werken uit het lijstje van Levithan’s boeken.

“Elke dag een ander lichaam. Elke dag een ander leven. Elke dag verliefd op hetzelfde meisje.”

Iedere dag wordt de zestienjarige A wakker in een ander lichaam en leeft hij een ander leven. De ene keer is hij een meisje, de andere keer een jongen. Maar hij kan zich nooit hechten, mag niet opvallen en zich nergens mee bemoeien. Om middernacht verlaat hij het lichaam van zijn leeftijdgenoten en komt terecht in een nieuw lichaam binnen dezelfde staat. Hij laat enkel een paar vage herinneringen van die dag achter. Dit gebeurt al zolang A het zich kan herinneren. A is gewend geraakt aan dit toch wel eenzame bestaan (want het is onmogelijk om relaties op te bouwen met mensen die hij ontmoet), tot hij ontwaakt in het lichaam van Justin en diens vriendin Rhiannon ontmoet. Hij valt als een blok voor haar, en vanaf dat moment wil hij nog maar één ding: elke dag, elk moment bij haar zijn. Heel voorzichtig probeert hij met behulp van e-mails contact te maken, maar wanneer hij vergeet om zijn e-mailsporen te wissen, wordt zijn aanwezigheid opgemerkt door Nathan, een jongen in wiens lichaam hij een dag doorbracht. En die is vastberaden om A te ontmaskeren…

Het is heel fijn, intrigerend om te zien hoe Rhiannon omgaat met het feit dat A iedere dag in een ander lichaam vertoeft. Alhoewel ze het er wel iets lastiger mee heeft als A in een vrouwelijk lichaam terecht komt. Wat me ook heel erg bijblijft is de verscheidenheid aan levens die de revue passeren. A komt namelijk terecht in zoveel verschillende families en personen, met elk hun eigen verhalen, gewoontes, problemen en tekortkomingen. Zo komt hij bijvoorbeeld terecht in het lichaam van een beeldschoon meisje, een homoseksueel persoon, een transgender, een drugsverslaafde, een persoon met overgewicht, een suïcidaal iemand…

De achterflap van Elke dag sprak me onmiddellijk aan. Het verhaal is pakkend en hoewel iemand als A nooit echt kan bestaan, komt het verhaal toch niet ongeloofwaardig of minder leuk over. Ieder hoofdstuk bestaat uit een dag uit het leven van A. Sommige dagen zijn specialer dan andere, wat ook te merken is aan de lengte van een hoofdstuk.

Een mooi voorbeeld van het klassieke thema van de onmogelijke liefde in een hedendaags en verrassend jasje. Een boeiend en romantisch verhaal met een mysterieus tintje. Een werk dat aanzet tot denken. Want wie ben je echt als je elke dag de rol van iemand anders speelt? Hoe ziet een bestaan eruit als er geen continuïteit is? En wat betekend liefde, en telt echt alleen de binnenkant? David Levithan maakt van A een herkenbaar, sympathiek personage met voldoende diepgang. Je leeft als lezer mee met zijn dilemma en voelt de spanning toenemen naarmate het verhaal vordert. Levithan heeft een aangename stijl die vlot leest. Het verhaal eindigt heel plots met een open einde wat zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. Wat deze eigenaardigheden zijn moet je zelf maar ontdekken :).

Deze recensie is geschreven door Anna Coppieters, 18 jaar, student aan de Universiteit van Gent.
Elke dag / David Levithan / veertaling door Suzanne Braam / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2013 / 254 pag. / ISBN 9789021807171

No Comments

Post a Comment