Patrick Ness’ nieuwste boek, More Than This, gaat over een jongen die verdrinkt en daarna weer wakker wordt. Op een dag besluit Seth dat hij er genoeg van heeft. Hij heeft geen zin meer in het gezeur van z’n ouders, de rare blikken van zijn klasgenoten en hij wil verlost zijn van de problemen die bij zijn broertje horen. Het is kerstvakantie als hij besluit er een einde aan te maken door in de ijskoude woeste zee te lopen. De golven zijn te sterk voor hem en gooien hem tegen de rotsen. Hij voelt de kou en de pijn en dan wordt het donker. Maar dan wordt Seth wakker in zijn oude huis in Engeland. De straten zijn verlaten en begroeid met planten. Het eten verpulverd en de huizen zijn stoffig. Seth vraagt zich af waar hij belandt is en besluit dat het vast en zeker hel moet zijn.

Hij probeert te overleven in de verlaten wereld, maar iedere nacht komen de nachtmerries terug; de nachtmerries gaan over de ontvoering van zijn broertje, zijn liefde voor Gudmund en over hoe niemand hem meer aankeek toen zijn beste vriendin het aan iedereen vertelde. Hij besluit dat hij ook hier geen zin meer in heeft en herinnert zich een afgrond buiten de buurt. Voordat hij de kans heeft nóg een zelfmoord poging te doen, ziet hij in de verte een auto. Hij begint op en neer te springen en te roepen tot er opeens twee andere kinderen tevoorschijn springen en hem smeken te stoppen. Regine en Thomasz vertellen Seth dat de auto wordt bestuurd door de Driver en dat als hij je te pakken krijgt je het er niet levend vanaf brengt. Samen besluiten de drie naar een uitleg te zoeken voor de wereld waarin ze zijn beland. Ze moeten constant vluchten voor de Driver die steeds dichterbij komt. Maar wat betekent deze rare wereld, wat is het nut van de Driver en wat schuilt er in de gevangenis achter Seth’s huis waarmee het allemaal begon?

Voor fans van Patrick is dit boek een echte aanrader, maar ook als je niet zo’n fan bent, moet je dit boek zeker proberen. Het benadrukt de alledaagse werkelijkheid en risico’s van dat we steeds meer online doen en wat dit zou kunnen betekenen voor de toekomst. Het gaat over verraad, verdriet en wanhoop, maar ook dat er altijd toch wel meer is dan je denkt, als je maar goed blijft zoeken. More than this is prachtig geschreven met krachtige dialoog en onverwachte twists. Het neemt je mee in een verlaten wereld waar het antwoord verstopt ligt om de hoek. De laatste 50 bladzijdes zijn een wervelwind van onverwachte twists, grappige oplossingen en … een open einde?

Fans van Patrick’s Chaos-trilogie zullen in dit boek ook enkele vergelijkingen zien tussen de personages, maar gelukkig loopt het voor Thomasz iets beter af dan dat het voor Manchee deed.

Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, 18 jaar, student psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam
More than this / Patrick Ness / Candlewick Press / 2013 / 480 pag. / ISBN 9780763662585

No Comments

Post a Comment