De Uitverkorene is een waargebeurd verhaal. Fayza groeit op in een Berber familie, waar ze alle ruimte krijgt om te leren, te spelen en te dromen. Ze wil het liefst journalist worden en doet het perfect op school. Maar aan haar onbezorgde jeugd komt abrupt een einde, als er op haar vijftiende een Nederlands gezin langskomt. Ze wordt uitgehuwelijkt aan een Nederlandse moslim en een jaar later komt Fayza als importbruid in Nederland terecht. Haar nieuwe familie sluit haar op en mishandelt haar. Ze weet niet wat ze moet doen, totdat ze haar eerste kind krijgt. Vanaf dat moment gaat ze vechten; vechten voor de vrijheid van zichzelf en haar kind.

Dit verhaal is sterk, maar ook intrigerend. Het is angstaanjagend om te bedenken dat alles wat je leest, ook daadwerkelijk is gebeurd. En ook nog in Nederland. Het geeft meteen een hele andere kijk op ons land en het leven. Met dit boek leer je dingen over andere culturen, de manier van leven en hoe het ook ánders kan. Fayza laat zien hoeveel kracht iemand kan hebben. Het maakt het verhaal daardoor ook inspirerend voor iedereen die zich wel eens onderdrukt voelt (ook al is het maar een beetje).

Ondanks dat de inhoud van het boek erg indrukwekkend is, leest het niet lekker weg. Het is makkelijk opgeschreven en het voelt een beetje alsof er een jip-en-janneke-uitleg is voor alles. Dat neemt meteen een deel van de sterkte van het boek weg. Daarnaast is het verhaal natuurlijk erg voorspelbaar. Dit moet je zeker niet lezen als je van spanning en onverwachte wendingen houdt, want als je in dit boek begint met lezen, ken je het einde al.

Al met al een indrukwekkend boek. Het is geen echte page-turner, maar zeker een belangrijk boek om gelezen te hebben. Het laat een indruk op je achter die je niet snel vergeet. En het Nederland dat je kent zal opeens in een ander licht komen te staan. Dit vooral door de vraag: ‘waarom kan zoiets nog steeds gebeuren?’
De Uitverkorene / Fayza Oum’Hamed / Uitgeverij Artemis / 2009 / 205 pag. / ISBN 978 904 720 117 5

No Comments

Post a Comment