Het is een mooie zomernacht. Manhatten straalt van de verlichte nachtclubs, swingende tonen van de jazz verleiden tot dansen, de drank vloeit rijkelijk en in menig huis is het feest. Manhattan bruist, maar deze zomernacht zal een oud kwaad ontwaken. Een duistere storm is op komst.

Onwetend over  het duister dat zijn schaduw werpt over Manhattan is Evie. Ze is door haar ouders naar haar oom Will in New York gestuurd.  Het is als straf bedoeld voor een sociale miskleun, maar Evie is vastbesloten Manhattan stormenderhand te veroveren. Alleen wordt ze meteen bij aankomst al gekust en 20 dollar armer door de charmante Sam Lloyd. Hierdoor laat Evie zich echter niet uit het veld slaan en al gauw heeft ze, naast haar vriendin Mabel, al een aantal interessante vrienden. Wat deze vrienden echter niet van elkaar weten, is dat ze allemaal een gave bezitten de ze geheim willen houden. Niet lang nadat Evie in Manhattan is aangekomen, wordt de wijk opgeschrikt door een brute moord. De eerste in een serie moorden  met een occult tintje. Evies oom Will wordt ingeschakeld door de politie om de moordenaar te helpen vinden.  Evie kan door haar gave helpen, maar hoe kan ze helpen zonder haar gave bekend te maken? Deze wil ze namelijk liever voor zichzelf houden, anders wordt ze misschien teruggestuurd naar Ohio, gebrandmerkt als freak.

Het heerlijke aan deze roman is de bruisende jaren 20 sfeer, het griezelige duister van het occulte en de sprankelende humoristische taal van de hoofdpersonen.  Hopelijk zal dit laatste in de vertaling niet verloren gaan, want het is sfeer bepalend. Meteen vanaf de eerste pagina werd ik het verhaal ingezogen. Dit is typisch zo’n boek waar je je helemaal in kunt verliezen.  Spanning, humor, een vleugje romantiek en dit tegen een achtergrond van broeierige nachtclubs,  duistere voortekenen en een stralend Manhattan … het is een genot om even in dit boek te mogen wonen.  Gelukkig komen er nog meer delen. Om de tijd te doden tot het tweede deel, kun je een kijkje nemen op de site www.thedivinersseries.com . Een leuke site die je echter wel beter links kunt laten liggen als je je zelf een beeld wilt vormen van hoe de hoofdpersonen er uitzien.

In vergelijking met Libba Bray’s Gemma Doyle serie , is deze serie meer voor de thrills en komen persoonlijke groei en de persoonlijke keus tussen goed en kwaad minder aan bod. Maar om Evie te citeren: this is the cat’s meow.  Het zal je zeker spijten wanneer de laatste bladzijde gelezen is.

The Diviners/ Libba Bray/Brown Books for Young Readers/2012/578 pag./ ISBN 9780316126113

No Comments

Post a Comment