Dit boek van Antoinio Iturbe gaat over de tijd dat Dita Dorochova in het concentratiekamp zat. Ze heeft de grootste nachtmerrie van de tweede wereldoorlog overleeft: Auschwitz. Antonio heeft vele dagen gepraat met Dita, over haar tijd in het kamp.

Dita is 14 en zit in Auschwitz. Ze is een nuchtere meid en heeft haar woordje klaar. Ze zit in familiekamp 31IId waar alle kinderen tot een jaar of twaalf zitten. Ze mocht daar ook zijn om op de kleintjes te letten die verplicht moeten spelen zodat ze hun hard werkende ouders niet voor de voeten lopen. Maar de ouderen die in barak 31IId zitten, geven de kinderen les – iets dat streng verbonden is in het kamp-. Wat ook verboden wordt, zijn boeken. Maar daar zijn er acht van te vinden in het kamp. Na een tijdje wordt Dita de bibliothecaresse en heeft ze de zorg voor deze boeken. Zo zit er een titel van Sigmund Freud bij, maar ook De graaf van Monte-Cristo van Dumas en een boek van H.G. Wells. De lotgevallen van de brave soldaat Svejk maakt het meeste indruk op haar.

Hoewel het verhaal best aangrijpend is, het is immers waargebeurd, kan het me niet vasthouden. Ik kom niet in het boek, voornamelijk omdat ik de schrijfstijl erg storend vind. Je hoort de hoofdpersoon dingen denken en opeens gaat de schrijver uitleg geven. Zo staat er ergens: ‘Ze wist niet meer welke dag het was, maar het was 13 maart 1941’. Alsof de schrijver opeens een quote uit het interview gebruikt en daarna zegt ‘’kijk ik heb onderzoek gedaan en weet welke dag het was’’. Dit stoort mij ontzettend. En helaas komt dit fenomeen vaker voor. Erg jammer, want ik kwam niet in het verhaal en het kon me gewoon niet boeien.

Voor mensen die graag geschiedenisboeken en non-fictie lezen is dit een enorme aanrader, zolang je je niet stoort aan de schrijfstijl. Wat ik wel positief vind is dat alle karakters prachtig waren beschreven. De mensen zag ik haarscherp voor me en ik kon echt walgen van de enge ‘’kampdokter’’.

Deze recensie is geschreven door Mascha Vermeulen, 22 jaar, student SPH aan Avans Hogeschool in Breda. Mascha schrijft ook een eigen blog over lezen en boeken, Het Leeslint.

De bibliothecaresse van Auschwitz / Antonio Iturbe / vertaling door Joke Mayer / Uitgeverij De Boekerij / 2013 / 400 pag. / ISBN 9789022566435

No Comments

Post a Comment