Verhalen over kinderen die door hun eigen ouders ontvoerd worden, zijn vaak heel dramatisch. Vaak liggen de ouders in scheiding en proberen in een wanhoopspoging hun kinderen bij zich te houden. Met een slechte afloop tot gevolg. Snoepreis van Victor Meijer is ook een verhaal over een jongen die door zijn moeder meegenomen wordt naar Spanje om te ontsnappen aan zijn vader. Maar toch is dit een heel ander verhaal dan al die andere boeken: het is namelijk helemaal niet dramatisch, tranenttrekkend of zielig. Eigenlijk is het een verhaal van een lange vakantie.

Snoepreis is geschreven vanuit Boris, een tienjarige jongen die door zijn moeder meegenomen is naar Spanje. Zijn ouders liggen in scheiding. De moeder van Boris is bang dat de vader van Boris de voogdij over Boris gaat krijgen. Omdat ze verder niet wat ze moet doen, besluit ze dat zij en Boris naar Spanje moeten gaan. Samen reizen ze rond in Spanje, gaan ze langs bij familie en komen op allerlei plekken. Ondertussen moeten ze steeds opletten dat ze niet opgepakt worden door de politie, omdat de vader aangifte heeft gedaan van ontvoering.

Het verhaal is geschreven vanuit Boris. Boris begrijpt niet helemaal wat er allemaal gebeurt. Hij vindt alles wel prima, zolang hij zijn snoep en geliefde Phoskitos (een soort chocoladekoek) maar krijgt. Omdat Boris het allemaal niet zo goed begrijpt, is het verhaal wat hij vertelt nogal laconiek en tevreden. Dit heeft tot gevolg dat het een bijna vrolijk boek is geworden. Af en toe wordt er in een flashback aandacht besteed aan wat Boris ‘De Avond’ noemt; de avond die aanleiding was om te vertrekken richting Spanje. Ook wordt Boris door zijn moeder gemanipuleerd om gemene dingen tegen zijn vader te zeggen. Maar zolang Boris zijn Phoskitos krijgt, vindt hij dat zelf geen probleem.

Door deze onverschillige houding is het een nogal raar boek om te lezen. Je weet als lezer dat er veel meer aan de hand is, maar daar wordt weinig aandacht aan besteed. Ook vraag je je af hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat Boris er helemaal niks omgeeft dat hij opeens weggerukt wordt uit zijn omgeving. En hoe het mogelijk is dat Boris niet door heeft hoe ernstig de situatie is. Van een tienjarige jongen verwacht ik meer intelligentie en wereldkennis dan dat in dit boek naar voren komt.

Snoepreis is een leuk boek om te lezen, maar om echt tevreden te zijn blijven er op het eind te veel vragen achter. Waarom heeft Boris niks door? Waarom geeft niemand zijn moeder aan bij de politie? Waarom doet zijn vader niet beter zijn best om Boris te zoeken? De thema’s die het boek interessant maken zijn aanwezig, maar komen niet goed naar voren. Het idee achter het boek is boeiend genoeg om meer van dit verhaal te kunnen maken.

Deze recensie is geschreven door Sandra Bouten, masterstudent New Media and Digital Culture aan de Universiteit Utrecht, 21 jaar oud.
Snoepreis / Victor Meijer / Uitgeverij Meulenhoff / 2013 / 237 pag. / ISBN 9789029089210

No Comments

Post a Comment