‘Vanavond première. Ik voel de eerste zenuwen. Het lijkt een beetje op verliefdheid, kleine elektrische schokjes in de onderbuik.’ – Fanny en Marie zijn mede-studenten, huisgenootjes en hartsvriendinnen. Samen hebben ze een droom: actrices worden op het toneel. Als Fanny echter niet goed genoeg voor de opleiding blijkt te zijn, blijft Marie daar alleen achter. Dit doet hun vriendschap geen goed en ze raken steeds verder van elkaar verwijderd.

De smaak van ijzer is een boek over vriendschap, theater en de harde wereld van de toneelschool. Dat zijn de woorden die in mij opkwamen toen ik de beschrijving op de achterkant van het boek las. Niets bleek minder waar. Ja, dit boek gaat over de vriendschap tussen Fanny en Marie. En ja, zij doen allebei een acteursopleiding. Al vroeg in het boek kom ik er echter achter dat dit boek een seksueel tintje heeft. Zo komt er een schokkende scène in voor waarin Marie wordt verkracht. Bovendien draait de acteursopleiding volgens hun leraar alleen maar om zo naakt en sexy mogelijk te zijn. Ik moet wel zeggen dat Van Nimwegen deze platte onderwerpen mooi weet te verwoorden. Het boek wordt verteld vanuit Fanny, waardoor je haar handelingen beter begrijpt.

De opbouw van het boek is makkelijk, chronologisch van het begin tot het einde. Je hoeft totaal geen moeite te doen om door dit boek heen te komen. Het is ook lekker dun, handig voor iedereen die graag een avondje een boek in één keer uit wil lezen. Het boek heeft een open einde, waardoor Van Nimwegen de lezer met veel vragen achterlaat. Blijven Marie en Fanny wel vriendinnen ? Wordt Marie uiteindelijk actrice ? En wat gebeurt er met Fedde, de beste vriend van Marie ? Wat mij betreft had de schrijfster mijn vragen meer mogen beantwoorden, voordat ik het boek dichtsloeg.

Toch is er wel een mooie achterliggende boodschap. Het laat zien dat vriendschap niet vanzelfsprekend is en dat je er wel degelijk samen aan moet werken. Ook al heb je nu een sterke vriendschap, het kan zo maar voorbij zijn… De smaak van ijzer is een aanrader voor lezers die houden van een dun boekje en in de huid willen kruipen van een geboren actrice.

Deze recensie is geschreven door Marije Tel, 16 jaar, VWO leerling van het Pascal College in Zaandam
Smaak van ijzer / Elisabeth van Nimwegen / Uitgeverij Van Oorschot / 2013 / pag. / ISBN 9789028260894

No Comments

Post a Comment