Wat ik van liefde weet is een boek uitgebracht door Nieuw Amsterdam Uitgevers en geschreven door Ton Rozeman. Het boek telt niet één verhaal maar is een bundeling van verschillende korte verhalen. Enkele, zoals ‘Zwarte weduwe’ en ‘Vlieg’ zijn al eerder verschenen in maandbladen of zijn voorgelezen in het VPRO-radioprogramma ‘De avonden’. Het boek viel me op door de originele cover en omdat het me leuk leek om eens korte verhalen te lezen.

De verhalen waren toch wel anders als ik had verwacht. Ik had ze iets ‘normaler’ verwacht eigenlijk, iets meer zoals het dagelijks leven. Maar dat waren ze niet, uiteraard is het mogelijk dat sommige mensen echt in deze situaties leven, maar ze zijn minder voorkomend denk ik. Toch vond ik de verhalen wel interessant. Ze hadden elk een ander soort begin en waren allemaal verrassend creatief. In de verhalen wist je ook nooit wat je kon verwachten. Het taalgebruik was soms ook verrassend, iets ruwer en direct. Die woorden gaven me toch het gevoel dat het meer natuurlijker overkwam, aangezien veel verhalen over liefde vaak met mooie woorden worden beschreven.

Bij sommige verhalen zoals ‘Zwarte weduwe’ en ‘Vergeefse strijd’ krijg je – in het kort – een heel levensverhaal van het hoofdpersonage terwijl ‘Ziek in je hoofd’ en ‘Ochtend en middag’ een kort fragment geven van iemands leven. Het handige aan zo een boek met verschillende verhalen is dat je ze kunt variëren waardoor er misschien enkele verhalen tussen zitten die je niet tof vindt, maar ook die je wel interesseren.

Over het algemeen vond ik het een leuk reisboek. Als je 10 min in de trein zit bijvoorbeeld kan je misschien 1 of 2 verhalen lezen. Ik zou zeker nog eens een gebundeld boek nemen, maar misschien volgende keer over een ander thema om eens wat afwisseling te hebben. De naam Ton Rozeman zal ik denk ik niet snel vergeten, ondanks dat niet elk verhaal me even hard aanstond vond ik de schrijfwijze en de eerlijkheid in de verhalen zeer leuk!

Wil je meer weten over het schrijven van korte verhalen?
Volg dan de blog van Ton Rozeman op www.korteverhalenschrijven.nl.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 16 jaar, scholier aan het Pius X College te Tessenderloo
Wat ik van liefde weet / Ton Rozeman / Uitgeverij Nieuw Amsterdam / 2013 / 104 pag. / ISBN 9789046811191

No Comments

Post a Comment