De overdosis is een psychologische thriller geschreven door Helen Fitzgerald. Het verhaal gaat over Joanna en Alistair die tijdens de lange vliegreis naar Australië hun pasgeboren baby Noah de verkeerde medicijnen geven, waarna Noah komt te overlijden. Joanna en Alistair raken in paniek en besluiten hun kind als vermist op te geven, met alle gevolgen van dien.

Tijdens de lange vlucht van Engeland naar Australië krijgt Joanna haar pasgeboren baby Noah maar niet stil. Hij blijft huilen en tot haar grote frustratie kan ze de reden daarvan maar niet ontdekken. Niet alleen Joanna wordt moedeloos van haar huilende kind, ook de andere passagiers beginnen het zat te worden. Als een stewardess haar erop aanspreekt, slaat ze door en begint Joanna tegen iedereen te schreeuwen. Alistair neemt het kind over en geeft hem zijn medicijnen. Eindelijk is Noah stil en de rest van de vlucht verloopt soepel. Ook de auto rit door het door branden verwoeste Australië verloopt rustig, totdat Alistair besluit om zijn moeder op te bellen. Terwijl Alistair door het weiland loopt op zoek naar bereik, ontdekt Joanna dat haar kindje lijkbleek en ijskoud is. Uit paniek probeert ze hem op het asfalt nog te reanimeren, maar het is te laat.

Alistair begraaft hun kind onder een boom en hij maakt het plan om Noah als vermist op te geven. De media duiken er meteen op en de hele omgeving probeert uit alle macht Noah te zoeken. Joanna schuilt hopeloos in het huis van Alistair’s moeder; ze voelt zich schuldig, omdat ze denkt dat zij degene is die Noah heeft vermoord. Maar was zij wel degene die Noah de verkeerde medicijnen heeft toegediend? En wat zal er uiteindelijk gebeuren met Alistair en Joanna als de media er langzaamaan achter komt dat Noah helemaal niet vermist is?

De overdosis is een verhaal over één van de angsten van vele ouders: wat als je jonge gezonde kind plotseling komt te overlijden? Het gaat in op de wanhoop en schuld die komen kijken bij zo’n gebeurtenis en Helen Fitzgerald maakt er een adembenemend en spetterend verhaal van. Ook al is het verhaal shockerend en vraag je je vaak af waarom de dingen gebeuren die er gebeuren, toch moet je door blijven lezen tot het einde. Zelfs tot op de laatste bladzijde blijft het spannend en onverwachts. De overdosis is een echte aanrader voor iedereen die van een spannend en vlot geschreven mysterie houdt!

Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, 18 jaar, student psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam
De overdosis / Helen Fitzgerald / vertaald door Els van Zon / Uitgeverij Anthos / 2013 / 272 pag. / ISBN 9789041425010

No Comments

Post a Comment