Venetië, volgens de literatuur al eeuwen een prima plek voor misdaad, passie, corruptie, de juiste connecties en een prachtige setting met haar oude aristocratische woningen. Venetië is al een persoonlijkheid op zich, een mysterieuze en eigenzinnige bovendien. Dus had ik heel veel zin om te beginnen aan deze eerste uitgave van wat een trilogie gaat worden.

Helaas bleek een zeer veelbelovende mix van moord, een Assange-achtige zaak en duistere zaken uit het verleden van de Amerikaanse, in Italië gestationeerde, legereenheden uiteindelijk toch wat tegen te vallen. Daarover straks meer, eerst het verhaal.
Het labyrint van Venetië bestaat grofweg uit drie verhalen. Het eerste verhaal is de moordzaak van Katerin Tapo. Het lijk van een vrouw in priestergewaad spoelt aan op de trappen van de Santa Maria della Salute. Nog schokkender dan dat er een vrouw vermoord is, vinden de Venetianen het feit dat de vrouw gekleed is in een authentiek priestergewaad.
In de tweede verhaallijn volgen we Holly Boland, tweede luitenant in het Amerikaanse leger, net aangekomen op de basis in Venetië. Haar taak zal zijn de relaties met de burgers in Venetië te onderhouden en hun klachten over het wangedrag van soldaten af te handelen. Wanneer ze bezoek krijgt van Barbara Holten die van haar informatie wil over operatie Storm, is dat het begin van een heel andere missie dan waarvoor ze aangenomen is.
Als laatste volgen we Daniele Barbo, oprichter van de online community Carniva, aangeklaagd wegens cybercrime.

Ondanks dat de ingrediënten voor een spannende thriller er zijn, wil het toch niet spannend worden. Voor mij komt dit in de eerste plaats doordat de personages allemaal erg stereotiep en twee dimensionaal zijn. Het lukte me niet om een band met (een van) hen aan te gaan, waardoor ik niet betrokken raakte. Daarnaast vond ik dat de schrijver over de positie van vrouwen en over oorlogsmisdaden te moraliserend schreef. De lezers snappen ook zonder zijn belerende toon wel dat er hele foute dingen gebeuren.  Als laatste waren er te veel circles within circles. Zo zal het ongetwijfeld in de echte wereld gaan, maar doordat ik me toch al niet  met de personages kon identificeren, had ik geen zin meer om de zoveelste geheime agenda te ontrafelen.

Het labyrint van Venetië /Jonathan Holt/vertaling door Lara Visser/Uitgeverij Luitingh-Sijthoff/2013/368 pag./ ISBN 9789021808611

No Comments

Post a Comment