Ik besta niet is het debuut van Cristin Terrill en ik hoop dat er nog meerdere boeken zullen volgen. Het boek gaat over Em en Marina. Ze staan als 2 personen geschreven in het boek, maar eigenlijk zijn ze 1 persoon. Em is namelijk de 4 jaar oudere versie van Marina…

Het boek begint zeer mysterieus. Je leert Em kennen, alhoewel je niet zoveel over haar te weten komt buiten soms in een flash-back. Ze zit opgesloten in een cel met in de cel naast haar een jongen Finn genaamd. Later zal je te weten komen dat Finn en Marina (de vroegere Em) de beste vrienden waren van James, waar heel het boek om draait. Finn en Em worden namelijk gemarteld door een dokter die informatie wil hebben over de locatie van een papier, maar ze weigeren te antwoorden. Op een bepaald moment vindt Em in het waterafvoerputje van haar cel een papier waar opstaat dat ze ‘hem’ moet vermoorden.

Dit was eigenlijk een soort van inleiding. Nu begint het hele verhaal en krijg je meer informatie over alles. Finn en Em vluchten in een machine die hen 4 jaar terug in de tijd stuurt. Vanaf dat moment gaan we ook in het oogpunt van Marina lezen. In de verhaallijn van Marina lees je over Marina wiens beste vriend James is. James is 2 jaar ouder en heeft een zeer hoog IQ waardoor hij meerdere schooljaren heeft kunnen overslaan. Hij heeft nog een beste vriend: Finn. Marina kan het niet zo goed vinden met Finn, dit komt omdat ze verliefd is op James en er niet tegen kan dat Finn zijn aandacht opeist.

In de verhaallijn van Em lees je niks over James, behalve bij flash-backs. Deze flash-backs gaan over alles wat in de laatste 4 jaar gebeurd is. Je leert over hoe ze met Finn moest vluchten, hoe ze gevangen werden en uiteindelijk gemarteld werden door de dokter. We ontdekken dan wie de ‘hem’ was die Em moet vermoorden: James. De papieren die de dokter zoekt zijn namelijk de ontwerpplannen voor een tijdmachine gemaakt door James die later verblind wordt door macht.

Achtervolgingsscènes en tijdsprongen, door elkaar lopende relaties… het lijkt gecompliceerd, maar Terrill houdt je op het juiste spoor.Ondanks dat je bv. uiteindelijk niet veel te weten komt over James, over Finn en Marina of over de wereld waarin ze leven, is het een goed boek. Je leert net genoeg om de lijnen in het boek te kunnen volgen en zo kun je je toch goed inleven in Em en Marina. Het leuke is ook dat ze, ondanks dat ze dezelfde personen zijn, ze heel verschillende karakters hebben. Ik zou het boek dus zeker aanraden.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 16 jaar, scholier aan het Pius X College te Tessenderloo
Ik besta niet / Cristin Terrill / Vertaling door Inge Boesewinkel / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2013 / 320 pag. / ISBN 9789021807614

No Comments

Post a Comment