Lore bestaat uit drie losstaande verhalen die ieder een andere kant van de Tweede Wereldoorlog belichten: Helmut, een Duitse jongeman die door een fysieke beperking niet kan vechten voor zijn vaderland, hoe graag hij dit ook wil; Lore, een jong Duits meisje dat na de overwinning van de geallieerden met haar broertjes en zusje van Beieren naar Hamburg moet lopen; en Micha, een man die zich ruim vijftig jaar na de oorlog verdiept in het verleden van zijn opa, die bij de Waffen-SS zat. Hoeveel boeken er ook geschreven zijn over WOII, deze drie verhalen snijden toch onderwerpen aan die niet vaak aan bod komen. Vooral het verhaal van Lore, die te voet Duitsland doorkruist vlak na de capitulatie, is door het perspectief van de geïndoctrineerde kinderen van nazi’s een interessant gegeven.

Helaas komt geen van de verhalen echt goed uit de verf. Vooral het verhaal van Helmut, dat 50 pagina’s beslaat (waar die van Lore en Micha ieder 100 krijgen), slaagt er niet in de aandacht van de lezer te grijpen. Het is geschreven in een to-the-point en afstandelijke stijl, zonder enige dialoog, waardoor de personages vlak blijven: “Het laatste familieportret wordt gemaakt. Helmut is nu immers volwassen. Gladigau grapt met Mutti terwijl hij de camera opstelt”.

De andere twee verhaallijnen slagen er iets beter in om interesse te wekken, maar ook hier overheersen simpel taalgebruik en simpele formuleringen: “Michaël brengt de boeken naar een tafel bij het raam. Drie keer heen en terug. De assistente heeft haar weg door de afdeling volbracht. Haar rolwagentje is zo goed als leeg”. Het leest snel en gemakkelijk, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Niettemin leveren de verhalen stof tot nadenken over de gevolgen van de oorlog voor de Duitsers zelf. In dit opzicht is het verhaal van Lore verreweg het best: dat zal dan ook de reden zijn dat dit deel van het boek onlangs verfilmd is door Cate Shortland.

Deze recensie is geschreven door Aline Douma, 20 jaar, student Communicatie- en informatiewetenschappen en Engels te Groningen
Wil je nog een mening over dit boek? Kijk dan hier voor de recensie die Laure Dijkstra schreef op De Leesfabriek.
Lore (origineel: The Dark Room) / Rachel Seiffert / vertaling door Mea Flothuis / Uitgeverij Cossee / 2013 (20011) / 264 pag. / ISBN 9789059364417

No Comments

Post a Comment