De Poppenspeler, is een bloedstollende triller vol moorden, dreigementen en verraad. Twee Zweedse vrienden raken verzeild in het criminele circuit van Moskou. Zullen de moorden, dreigementen en politieke spelletjes hen en hun naasten uiteindelijk fataal worden?

Wanneer Fredrik Kastrup en Tom Blixen elkaar in Rusland ontmoeten, ontstaat er vrijwel meteen een band. Beide mannen zijn van Zweden naar Rusland verhuisd om daar hun geluk te zoeken. Maar hun verleden achtervolgt ze. Tom was betrokken bij een tragisch ongeluk in Zweden en vertrok naar Rusland om zijn familie te ontlopen. Hij probeert het ongeluk te vergeten, maar na tien jaar in Rusland achtervolgen de gedachtes aan het ongeluk hem nog steeds. Fredrik komt in zijn eerste jaar in Rusland in contact met een cliënt en sluit hiermee een zakelijke overeenkomst. Een overeenkomst waar Fredrik achteraf nog heel veel spijt van krijgt…

De zakelijke overeenkomst die Fredrik in zijn eerste jaar in Moskou sluit, heeft te maken met een aandeel van twee procent in de Russische oliemaatschappij Neftik. Een aandeel waar Boris Romanov, een gevreesde oligarch, jaren later zijn zinnen op zet. Hij is vastberaden de aandelen van Fredrik in handen te krijgen en besluit daarom Fredriks vriend, Tom Blixen, als adviseur in te huren. Wanneer Tom ontdekt dat hij alleen ingehuurd is om Fredrik zijn aandelen afhandig te maken, is hij ten einde raad, helemaal wanneer hij ontdekt dat er levens op het spel staan…

Het boek De poppenspeler is het eerste deel in de Moskou Noir-trilogie. Het is geschreven door twee schrijvers, een man en een vrouw, en dit maakt het nog beter geschikt voor zowel vrouwelijke als mannelijke lezers. Het heeft namelijk de spanning en opbouw die de meeste mannen vaak leuk vinden, maar het beschrijft ook de diepgaande gevoelens die sommige personages voor elkaar hebben. In het boek worden verschillende Russische woorden gebruikt waarvan je de betekenis in de woordenlijst achterin het boek op kunt zoeken. Persoonlijk vind ik dit een nadeel omdat het mij stoorde dat ik moest stoppen met lezen om een woord op te zoeken, helemaal op de momenten dat het echt spannend werd. Desondanks kan ik mij goed voorstellen dat sommige mensen dit juist een leuk extraatje vinden tijdens het lezen.

Bij het lezen van dit boek is het wel belangrijk dat je je hoofd erbij houdt, anders is het haast onmogelijk om de vele personages die in het boek voorkomen van elkaar te onderscheiden. Gelukkig zorgen de verschillende verhaallijnen en de vele gebeurtenissen ervoor dat je helemaal opgezogen wordt in het boek en was het, in mijn ervaring, vaak moeilijk om te stoppen met lezen. Een echte aanrader dus, en zelfs voor een ervaren lezer nog een mooie uitdaging!

Deze recensie is geschreven door Mandy Schiphorst, 15 jaar, scholier van het Blaise Pascal College te Zaandam.
Moskou Noir deel 1 De Poppenspeler / Camilla Grebe & Paul Leander- Engström / vertaling Edith Sybesma / uitgeverij Anthos / 2013 / 354 pag. / ISBN 9789041423900

No Comments

Post a Comment