Guilermo Emiliano is als baby geadopteerd uit Brazilië. Zijn adoptieouders gaven hem de naam Gerrie Van de Vorst. Als snel bleek dat Gerrie het liefst met een stel vriendjes buiten speelde, want op school zitten? Nee, dat is niet avontuurlijk genoeg! Om van het avontuur te kunnen proeven, gaat hij als koksjongen mee op een groot schip. Maar is dit dan wat hij zoekt? Aardappels schillen, afwassen, schoonmaken… Het liefst zou hij kapitein worden van een groot schip. Dat is veel spannender! Met goeie moed meldt Gerrie zich aan bij de zeevaartschool. En jawel, met de nodige diploma’s wordt hij benoemd tot kapitein van de Amstelmeer. Zijn eerste reis brengt hem naar Zuid-Amerika. Dat deze reis niet zonder hindernissen zal verlopen, kan hij zich op dat moment niet voorstellen…

Het is een grote uitdaging om een verhaal over piraten te schrijven voor jonge volwassenen. En in dit geval: een geslaagde uitdaging! Hoewel ik op de eerste bladzijden niet meteen het gevoel van een boek voor jonge volwassenen had, is het verhaal mij toch enorm bevallen. In het begin was het even wennen aan het idee van de piraten en dergelijke, maar als je aan het lezen bent, vergeet je dat en wordt je helemaal in het verhaal getrokken. Van de Vorst is een heel mooi afgewerkt personage met een aantal interessante karaktertrekken die het verhaal spannend houden. Hij is nieuwsgierig, moedig en doet alles voor zijn schip en bemanning. Tevens zijn er een hele hoop andere personages: de voltallige bemanning, de baas en medewerkers van de maatschappij, maar ook de piraten die zeker niet mogen ontbreken in dit verhaal. Je zou denken dat met zo’n hoop personages het verhaal ingewikkeld of moeilijk wordt. Maar dat is nu net niet het geval in dit boek. De auteur vermeldt altijd netjes de functie van het personage, waardoor de lezer zicht niet kan vergissen of kan twijfelen aan wie dat personage nu weer is. Dat is op zich al een heel mooie prestatie!

De auteur hanteert een klare en duidelijke taal. Dit verhoogt de leesbaarheid en vlotheid van het boek enorm. Ook de perfecte timing draagt zijn steentje hieraan bij. Grappige en spannende momenten wisselen elkaar precies op het juiste moment af. Wat ik persoonlijk het leukste vind aan Het zal je gebeuren is dat het verhaal zo ontzettend onvoorspelbaar is. Je hebt als lezer geen flauw idee wat er op de volgende bladzijde staat te gebeuren. Toen ik ongeveer halverwege was, dacht ik: ‘Wat kan er nu nog gebeuren?’ En de auteur verraste me keer op keer, bladzijde na bladzijde met één of andere knotsgekke gebeurtenis.

Het zal je gebeuren is een spannend en grappig boek boordevol avontuurlijke passages. Ideaal voor degenen die houden van een boeiend verhaal vol heldhaftige gebeurtenissen.

Het zal je gebeuren / Gerard M. de Vries / 2013 / 262 pag. / ISBN 9789462549548

No Comments

Post a Comment