Gwen, Marcel en Patrick maken met nog vier andere jongeren deel uit van een geweldige vriendengroep die ze The Magnificent Seven noemen. Ze brengen heel veel tijd samen door: uitgaan, studeren, rondhangen, toekomstplannen maken… Alles lijkt goed te gaan, maar er beginnen duidelijk barsten te komen in hun ideale wereld. Patrick begint de leiding te nemen en vindt het al snel normaal om de bevelen uit te delen en zijn vrienden te kleineren. Maar het loopt pas helemaal fout wanneer de jongeren na een fuif terug naar huis rijden en er iets gruwelijks gebeurt.
Gwen, Marcel en Patrick zijn vanaf dan onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze delen een vreselijk geheim en alleen zij kennen de waarheid. Dat denken ze toch.
Gwen komt tot het besef dat ze nooit een normaal leven kan leiden als ze haar fouten uit het verleden niet onder ogen komt. Langzaam maar zeker ontworstelt Gwen zich aan het schuldgevoel dat haar al jaren achtervolgt. Maar dan komt het tot een ijzingwekkende confrontatie en moet Gwen vechten voor haar leven…

Sluipweg, de titel, klonk veelbelovend en dat in tegenstelling tot de cover, die ik persoonlijk iets minder aantrekkelijk vind. Wat onmiddellijk opviel in het begin van het boek was de schitterende proloog. Ik was direct mee en zat ongelooflijk snel in het verhaal. Het sterke aan de proloog is dat de nieuwsgierigheid van de lezer wordt geprikkeld. Je kan dan al voor de eerste keer proeven van de spanning maar ook van de vriendschap die centraal staat in heel het boek.
Noodzakelijk voor een goede thriller, zijn ook geloofwaardige personages. En dat heeft de auteur hier heel mooi gedaan. Door haar vlotte taal en schrijfstijl combineert ze het dagelijkse gevoel van vriendschap met de altijd aanwezige vijandelijkheid en machtsverschillen. Ze werkt de hoofdpersonages goed uit, waardoor ze herkenbaar en ook geloofwaardig zijn.
En natuurlijk onmisbaar in een thriller: de spanning. Sluipweg is over het algemeen heel spannend, maar sommige passages steken daar nog met kop en schouders bovenuit. Sommige hoofdstukken zijn fantastisch en zorgden ervoor dat ik op het puntje van mijn stoel zat. Ik kon ook niet anders dan het in één ruk uit te lezen. Ingrid Oonincx houdt het verhaal ijzingwekkend spannend tot op de laatste bladzijden en pas dan vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.
Het verhaal is duidelijk afgewerkt door in de epiloog te verwijzen naar de proloog. De auteur verbindt dus op een prachtige manier het einde van het verhaal met het begin. En het einde was zo onverwacht en onvoorspelbaar!

Het boek bevat veel meer dan de achterflap en cover je doen vermoeden. Het bevat alles wat een thriller nodig heeft om fantastisch te worden genoemd. Sluipweg is een geweldige psychologische thriller die niet mag ontbreken in de boekenkast van de thrillerliefhebber. En eigenlijk ook niet in die van alle anderen.

Sluipweg / Ingrid Oonincx / 2013 / The House of Crime / 256 pag. / ISBN 9789044336894

No Comments

Post a Comment