Het jaar 2014 begint goed – uitgeverij de Boekerij brengt de goed verkochte Amerikaanse serie over detective Eve Dallas van auteur J.D. Robb naar Nederland. J.D. Robb is een pseudoniem van romanschrijfster Nora Roberts. Nederland heeft lang moeten wachten op de introductie van de In Death-serie, want het eerste boek verscheen al in 1995 in Amerika. Om te beginnen, gaat de Boekerij een boek per kwartaal uitbrengen in het Nederlands. De Leesfabriek kreeg een klein voorproefje van deze detectiveserie en dat willen we natuurlijk met jullie delen.

De serie gaat over inspecteur Eve Dallas, die na een moeilijke jeugd haar weg heeft gevonden naar de politiemacht van New York en goed haar vrouwtje staat. Ze is getrouwd met haar werk, erg begaan met slachtoffers en hun familie (soms iets té begaan) en niet gevoelig voor omkoping en andere twijfelachtige praktijken. De serie speelt zich af in de toekomst, in de jaren 50 en 60 van de 21ste eeuw, en bevat dus ook de nodige futuristische elementen. Hoewel de serie zich afspeelt in de toekomst, zijn de moorden en de motieven voor moord heel erg herkenbaar voor detective fans – geld en liefde inspireren nog altijd mensen tot moord. Het is aan Eve Dallas om uit te zoeken wie, wat en waarom. Er is ook veel aandacht voor het persoonlijke leven van inspecteur Dallas, met name voor haar worsteling met het verleden en haar romantische relatie met de steenrijke zakenman Roarke.

Als voorproefje heeft de Boekerij de novelle Bij nacht vermoord (oorspronkelijke titel Midnight in Death, 1998) gratis verspreid. De novelle plaatst je als lezer ergens aan het begin van de serie. In een eerder uitgegeven roman heeft Eve seriemoordenaar David Palmer opgepakt. Palmer is echter ontsnapt en begonnen met het doodmartelen van iedereen die heeft bijgedragen aan zijn veroordeling, waaronder Eve en een van haar weinige vriendinnen, de psychologe Mira. Eve is uiteraard niet van plan om dit te laten gebeuren en met behulp van Roarke en haar collega Feeney spoort ze Palmer op.

Wij bij de Leesfabriek lazen en oordeelden.

Spannend?
Mariska: Ik vond de novelle niet zo spannend. De dader was wel erg makkelijk te pakken, zeker voor een man die volgens de personages extreem gevaarlijk is.
Inge: Mee eens. Doordat Eve’ s ‘supervriendje’ over haar waakt, wordt het verhaal niet echt spannend. Bovendien komt de moordenaar nauwelijks voor in deze novelle. In de inleiding van De Boekerij staat dat het een bloedspannende serie is, maar ik denk dat echte thriller-fans het daar niet mee eens zullen zijn.
Tina: Ja, dit is zeker niet te vergelijken met bijvoorbeeld Stieg Larsson.
Valerie: Ik denk ook dat dit boek niet spannend genoeg is voor echte thriller-fanaten.
Bernou: Heel even dacht ik dat de schrijfster het gebrek aan spanning goed ging maken met het slot, maar uiteindelijk kwamen de personages er wel heel makkelijk vanaf. Het duurde volgens mij niet langer dan 5 minuten voordat de dader was uitgeschakeld.
Mariska: Zelfs de titel had spannender gekund. Bij nacht vermoord klinkt een beetje naar een C-klasse horrorfilm uit de jaren 60.
Inge: Het verhaal in deze novelle is ook niet compleet genoeg. Er kloppen een heleboel dingen niet, met name in het verzamelen van bewijsmateriaal. Soms is er ineens een personage die iets weet over de zaak wat ze eigenlijk niet zouden kunnen weten. Dat neemt ook een deel van de spanning weg.
Mariska: De manier waarop Eve ’s vriend bijvoorbeeld aan het adres van de moordenaar komt, zou in het echt als ‘onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal’ gelabeld worden en dus leiden tot vrijspraak van de verdachte. Slordig.
Tina: Aan de manier waarop ze bewijsmateriaal verzamelde heb ik me niet echt gestoord, maar het is natuurlijk niet echt realistisch dat haar vriendje de gegevens even tevoorschijn tovert op de computer. Dit is echter maar een novelle, misschien is het beter in de serie?

Personages?
Mariska: Hier kan ik kort over zijn – de personages waren 2D en net zo ongeloofwaardig als de manier waarop Eve bewijsmateriaal verzamelde. Persoonlijk vind ik het hele ‘big-boyfriend-saves-the-day’-concept erg irritant.
Inge: Mee eens, de personages zijn niet goed uitgewerkt.
Tina: Dat is eigenlijk wel jammer, want er is genoeg materiaal om de personages meer diepte te geven. Eve heeft een erg gecompliceerd verleden en dat geldt ook voor Roarke.
Mariska: Absoluut, maar helaas is het vooral zelfmedelijden wat we zien in deze novelle.
Bernou: Ik denk dat de schrijfster Dallas had neer willen zetten als een stoere vrouw, maar dat komt niet goed uit de verf. Je valt nu een beetje midden in het verhaal, midden in de serie, dus misschien zijn we voorbarig met ons oordeel. Wellicht zijn de personages beter uitgewerkt in de serie als totaal.

Aanrader?
Inge: Ik denk dat liefhebbers van Suzanne Vermeer en aanverwante romantische detectiveschrijvers erg blij zullen zijn met deze serie. Maar echte thriller-fans die op zoek zijn naar een bloedstollend verhaal, kunnen deze serie beter links laten liggen.
Valerie: Ondanks alle tekortkomingen vind ik dit wel een ideale serie om even tussendoor te lezen. Het is lekker makkelijk: niet teveel personages, weinig ingewikkelde relaties… Gewoon vermakelijk.
Tina: Ik kan de tekortkomingen ook nog wel door de vingers zien. Ik ben het met Valerie eens: gewoon niet teveel bij nadenken en je laten vermaken.
Bernou: Dan zijn we het daarover eens. Een leuk boek om tussendoor te lezen. Perfects als je even geen zin hebt om teveel na te denken.

Deze recensie is geschreven door Tina Bruinsma. Zij studeerde in 2012 af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij volgde daar de opleiding Engelse Taal en Cultuur.
Bij nacht vermoord / J.D. Robb / Vertaald door TextCase / Uitgeverij Meulenhoff Boekerij / 97 pag. / ISBN 9789060239410
Met bijdrages van: Bernou Dijkstra, Inge Speelman, Mariska Meijer en Valerie Vaes.

No Comments

Post a Comment