Sommige boeken weten dankzij de omslag en de titel direct de aandacht te trekken. Het Rosie Project van de Australiër Graeme Simsion is zo´n boek. Op de rode omslag staat in het zwart-wit een man op een racefiets afgebeeld, in zijn hand heeft hij een bos bloemen. Het eerste wat ik dacht bij het zien van deze kaft was dan ook: ‘Dit boek gaat vast over een wielrenner die een vrouw voor zich wil winnen.’ Niets is minder waar. De roman gaat helemaal niet over een wielrenner, maar over een autistische professor, maar wel eentje die op zoek is naar de ideale partner.

In Het Rosie Project draait het om de autistische Don Tillman. Hij is docent genetica aan de universiteit, is goed in zijn vak, heel slim en kan geweldig koken, maar door zijn autisme is hij sociaal onhandig. Hij weet zich dan ook niet goed te redden met mensen en heeft op het echtpaar Gene en Claudia na geen vrienden. Ook met vrouwen is hij niet zo handig. Hij is nooit verder gekomen dan een eerste date. Omdat Don graag iets wil doen aan zijn Echtgenote Probleem – zoals hij het ontbreken van een partner noemt -, besluit hij om een zestien pagina’s tellende vragenlijst op te stellen om op deze manier de ideale vrouw te vinden. Zijn partner moet aan alle eisen voldoen en moet bijvoorbeeld altijd op tijd komen, matig zijn met alcohol en niet roken. Ondanks zijn nauwkeurige – en tevens autistische – manier van werken is het vinden van de ideale vrouw nog niet zo gemakkelijk. De vragenlijst is voor een buitenstaander natuurlijk ook ‘belachelijk’, maar zou het voor Don werken? Dankzij de vragenlijst heeft hij regelmatig wel dates.

Op een gegeven moment verschijnt onverwachts de intelligente en mooie Rosie Jarman in het leven van Don. Ze is absoluut niet de ideale vrouw voor hem, maar toch blijft ze hem intrigeren. Zeker wanneer hij samen met haar op zoek gaat naar haar biologische vader en gaat werken aan het zogenaamde Vader Project. Hoe nauwer de twee samenwerken, hoe meer Don erachter komt dat Rosie toch wel heel leuk is en hij zich anders voelt bij haar. Maar Rosie is verre van perfect zij kan toch niet de ideale vrouw zijn?

Simsion neemt in Het Rosie Project de lezer mee in het hoofd van de autistische Don. Een man die alles heel rationeel benadert en zijn tijd tot de minuut nauwkeurig indeelt. Op dinsdag staat bijvoorbeeld altijd kreeft op het menu en zelfs het schoonmaken van de badkamer is tot de minuut nauwkeurig vastgelegd in een schema. De belangrijkste reden voor een vast eetschema is dat koken op deze manier zo min mogelijk cognitieve vaardigheden vergt en de hersenen dus voor andere zaken gebruikt kunnen worden. Zoals het vinden van een vrouw. Doordat Simsion de autistische trekjes van Don op humoristische wijze bespreekt – zonder iemand met autisme uit te lachen – , krijg je op een interessante en leuke manier inzicht in de gedachtegang van iemand met autisme. De roman leest zeer gemakkelijk weg en bevat veel grappige momenten. Want wie gaat er nu alle danspasjes uit zijn hoofd leren voor een bal door te oefenen met een skelet? En doet dit zonder te oefenen op muziek? Inderdaad Don. En je raadt het al op deze manier staat hij weer voor schut.

Al met al kan Het Rosie Project gezien worden als een humorvolle roman die je gemakkelijk even tussendoor leest. Hoe het boek af gaat lopen, hoef ik niet meer te vertellen toch?

Bekijk hieronder de boektrailer:

Het Rosie Project / Graeme Simsion / Vertaling: Linda Broeder / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 333 pagina’s / ISBN 978 90 218 0871 0

No Comments

Post a Comment