Ademloos verlangen is het autobiografische debuut van de 23-jarige Marion Thomas die al jaren kampt met chronische astma, fibromyalgie en spastische darmen. In haar debuut schrijft ze over haar ervaringen van haar 18e tot haar 21e jaar. Het boek geeft je een kijkje in het zware leven van chronisch zieke mensen en geeft je een beeld van hoe zij de normale dingen in het leven mee maken.

Het boek begint met een voorwoord van Marion’s longarts, die haar ziekte beschrijft en haar overwinningen benadrukt. In de proloog vertelt Marion over haar eerste heftige aanval die leidde tot ziekenhuis opname. De beschrijving van haar astma aanval is beangstigend en zet de toon voor de rest van het boek. Gedurende het hele verhaal maakt Marion veel tegenslagen mee en er lijkt steeds maar geen eind aan te komen. De benauwdheid blijft, de medicijnen stapelen zich op en ze is vaak te ziek of te moe om naar stage of werk te gaan. Naast de vele tegenslagen zijn er ook momenten van hoop; zo wordt Marion samen met haar zusje, die ook astma heeft, opgenomen in Davos in Zwitserland, een astmacentrum die gebruik maakt van de schone, dunne lucht in de bergen. Daarnaast heeft Marion een lijstje van doelen waar ze zoveel mogelijk aan probeert te werken samen met haar ouders en haar vriend.

Het boek is geschreven in dagboek vorm en het vertelt iedere maand over de hoogte (en diepte) punten van Marion’s leven. In het begin wordt er uitgebreid beschreven wat er gebeurd en lijken de verschillende delen een aaneensluitend verhaal, maar naarmate het verhaal vordert worden het steeds meer losse dagboek fragmenten die niet goed op elkaar aansluiten. Marion’s schrijfstijl daarentegen is wel heel prettig om te lezen; de zinnen zijn kort en de aansluiting van zinnen op elkaar zorgt ervoor dat je het boek vlot leest. Marion’s autobiografie is een mooi begin van een schrijf carrière, wat ook de perfecte uitlaatklep voor haar ziekte is.

Ademloos Verlangen / Marion Thomas / Uitgeverij Kaft Media / 2013 / 169 blz. / ISBN: 9789491061295

No Comments

Post a Comment