Lewis Morgan, een Britse kolonel, is in 1946 tewerkgesteld in Duitsland. Hij werkt mee om Kreis Pinneberg weer op te bouwen na de oorlog. De stad ligt helemaal in puin, veel mensen zijn dakloos, en moeten helemaal van nul hun leven opbouwen. Duitse huizen worden in deze periode opgeëist om er Britten in te laten verblijven, veelal worden Duitse bewoners naar kampen buiten de stad verbannen. Lewis Morgan is hier niet mee akkoord, en beslist dat Stefan Lubert en zijn dochter Frieda in hun huis mogen blijven wonen, al moeten ze wel naar de bovenverdieping verhuizen. Dat Lewis hiermee niet de makkelijkste weg kiest, typeert hem meteen. Lewis Morgan geeft Het huis in Kreis Pinneberg meteen zijn kracht en sterkte mee.

Na zeventien maanden van elkaar gescheiden te zijn geweest, voegen zijn vrouw Rachael en zijn zoon Edmund zich bij hem. Edmund is intussen dertien, en al lang niet meer het kind dat Lewis zich herinnert. Rachael is getekend door de oorlog, ze verloor haar zoon Michael bij een bombardement. Alle gezinsleden gaan hier anders mee om. Aan Lewis is doorheen het boek haast niets te merken, al stort hij zich liever op zijn werk om de streek weer op te bouwen dan zich te bekommeren om de tegenstrijdige gevoelens van Rachael. Zij vindt het maar niets dat Stefan Lubert en zijn dochter in hun huis mogen blijven wonen, omdat ze een schuldige zoekt voor de dood van Michael. En die schuldigen, dat zijn de Duitsers. Edmund vindt het dan weer jammer dat er van hemzelf geen foto in zijn vaders portefeuille zit. Tot hij tot de ontdekking komt dat dat niet hoeft: hij is er nog.

Edmund is een brug tussen zijn moeder en Stefan Lubert. Hij vindt de Duitse bewoner een fijne man, die hem boeken leert kennen. Luberts dochter is boos om de dood van haar moeder, en zou het liefst zien dat de kolonel en zijn gezin snel weer vertrekken. Intussen houdt zij zich bezig met zaken die het daglicht het liefst niet zien.

Het huis in Kreis Pinneberg is een krachtig, prachtig boek, gebaseerd op wat Rhidian Brooks’ grootvader zelf heeft meegemaakt. Rhidian Brook maakte van Lewis, Rachel en Edmund onvergetelijke personages, die elk hetzelfde verdriet meedragen op hun eigen manier. Het boek werpt een blik op een periode waar we niet heel veel over weten. Veelal zijn er goede boeken die zich in de oorlog afspelen, en hoe mensen daarmee omgaan. Dat de oorlog nog smeult, en naweeën heeft: dat laat Het huis in Kreis Pinneberg op een prachtige wijze zien.

Deze recensie is samen geschreven met Katrien Temmerman uit Vlaanderen. Katrien schrijft over boeken op haar eigen blog http://boekenboekenboeken.blogspot.com  
Het huis in Kreis Pinneberg / Rhidian Brook / vertaald door Anne Jongeling en Carla Hazewindus / Uitgeverij Agathon / 2013 / 368 pag. / ISBN 9789000305582

No Comments

Post a Comment