Een tijd geleden kreeg ik de vraag van uitgeverij Xander, of ik het boek Alex vooruit wilde lezen, vóór de publicatiedatum dus. En natuurlijk wilde ik dat. Maar uiteindelijk begon ik zo laat in het boek, dat het eigenlijk geen vooruit lezen weer was. Maar dat maakte helemaal niet meer uit, toen het boek was afgelopen. Waar gaat dit verhaal over?

Op een mooie avond wordt de beeldschone Alex Prévost zomaar in elkaar geslagen in Parijs. Vervolgens ontvoert de aanvaller haar ook nog. Hij schijnt maar één ding te willen: Alex dood, en dan op de meeste gruwelijke manier als maar kan. Als de politie opzoek naar Alex gaat komen ze al snel achter allemaal afschuwelijke geheimen, en al snel moeten ze afvragen wie nou het slachtoffer echt is…

Toen ik eenmaal begonnen was in Alex, zal ik eerlijk bekennen, wilde ik meteen weer stoppen met lezen omdat de schrijfstijl en het vertellersperspectief mij heel erg tegenstond. Ik kon me in het begin echt niet door het verhaal worstelen. Maar toen ik uiteindelijk verder kwam, kreeg het verhaal me in zijn greep. En voor ik het wist, werd ik toch nog meegesleept in de gevaarlijke en donkere wereld van Alex.

Dit verhaal heeft voor mij gewoon echt de prijs van meest onverwachte plottwisten ooit gewonnen. Want auteur Pierre Lemaitre wist mij telkens weer op het ‘andere been’ te zetten. Steeds als je dacht te weten wat er aan de hand was, liet Lemaître weer wat nieuws gebeuren waardoor je compleet in de war raakte. Hierdoor wist ik op een gegeven moment echt niet meer wie nou het slachtoffer was en wie de ‘bad guy’ was.

Er werden ook nog grote stukken verhaal verteld van de kant van politiecommandant Camille Verhoeven, maar die stukken vond ik niet veel bijdragen aan het verhaal. Het zorgde er alleen voor dat je wist hoe de stand zaken ervoor was in de zogenaamde ‘realiteit’. Alex was dus een geweldig gekmakend verhaal!

Deze recensie is geschreven door Suzanne Hartog, 18 jaar en student aan de Reinwardt Academie bij de opleiding Cultureel Erfgoed
Alex / Pierre Lemaitre / Vertaling door Roelien Vermaant / Xander Uitgevers / 2013/ 364 pag. / ISBN 9789401601689

No Comments

Post a Comment