Voor jou is een verhaal over het eenvoudige leven van Louisa, serveerster in een café om de hoek en wonend bij haar ouders. Ze is met weinig tevreden en houdt van haar misschien wat saaie, maar overzichtelijke leven. Wanneer ze haar baan verliest, wordt haar routine flink verstoord en moet ze op zoek naar een nieuwe baan. Ze gaat, na een wat vreemde sollicitatie, aan het werk als verzorgster van Will. Deze ooit charmante jongeman, slijt nu zijn dagen in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek.

Will, die ooit een indrukwekkend en groots leven leidde, is sinds zijn ongeluk een verbitterde man geworden. Hij begrijpt niets van Louisa, die in de bloei van haar leven is maar niets onderneemt of durft en altijd voor de veilige weg kiest. Louisa begrijpt Will al net zomin, aangezien hij in haar ogen nog steeds zoveel kan maken van zijn leven. Wanneer Louisa erachter komt wat Will van plan is met zijn in zijn ogen miserabele leven, zet ze alles op alles om te voorkomen dat zijn plan werkelijkheid wordt.

Hoewel je in het begin misschien het idee krijgt dat je te maken hebt met weer zo’n Intouchables cliché: man in rolstoel is levensmoe en zoekt verzorger, is dit boek indrukwekkend en is het een, behalve die rolstoel dan, uniek verhaal. Het verhaal van Louisa zal je vanaf begin af aan ontroeren, door de gevoelige manier van schrijven van Moyes. Het maakt dat je tijdens het lezen niet eens door hebt wat voor heftig verhaal het eigenlijk is, tot je het boek dichtslaat. En daarna zou je eigenlijk niet willen dat het al afgelopen is. Het is een verhaal wat je vanaf het begin meesleept en niet meer loslaat tot op de laatste bladzijde. Ontroerend, meeslepend en met een flinke dosis humor!

Voor jou is internationaal al een bestseller. Wanneer je Voor jou eenmaal hebt gelezen, is de op twee manieren te interpreteren titel van dit boek allesomvattend en dekt het precies de lading van dit ontroerende verhaal. Het boek leest makkelijk weg en zal je laten lachen, maar een belangrijke tip: houd ook tissues in de aanslag…

Voor jou / Jojo Moyes / vertaling door Anna Livestro / Uitgeverij De Fontein / 2013 / 416 pag. / ISBN 9789032513825

No Comments

Post a Comment