Een bijzonder mooi boek. Ik heb het in één avond uitgelezen, doordat het verhaal mij zo aangreep wilde ik maar door blijven lezen. Het verhaal gaat over een jonge soldaat op vredesmissie in Uruzgan. Een jongen van mijn eigen leeftijd, het had zomaar een bekende kunnen zijn of iemand uit je eigen vriendengroep. Regelmatig zie ik hier vanuit mijn nieuwe woonplaats Den Helder, ook veel jonge mannen en vrouwen vertrekken met de marine op vredesmissie. Als je dan zo’n verhaal als dit leest, wordt je weer met je neus op de feiten gedrukt, dat het ook verkeerd kan aflopen, zoals voor deze jonge soldaat.

Het boek is vooral een soort ‘’nagedachtenis’’ aan Mark Schouwink en een manier van de ouders om het te kunnen verwerken, het een plekje te geven en alle herinneringen in stand te houden. Als je begint met lezen, voelt het hele verhaal gewoon echt aan. Je leest over het korte leven van de jonge soldaat Mark, door de verhalen leer je hem een beetje kennen. De brieven die hij verstuurde vanuit Uruzgan naar zijn ouders, geven een beeld over hoe het leven van een jonge soldaat op vredesmissie kan zijn. Doordat alles zo open in het verhaal wordt verteld, ga je echt meevoelen met de mensen die dit alles hebben meegemaakt.

Ik vond het ook heel mooi om te lezen hoe de mensen van Defensie met alles rondom het overlijden van een soldaat omgaan, alles wordt netjes geregeld en uit de verhalen komt veel respect voor elkaar naar voren. Ook de briefwisseling na het overlijden, tussen de ouders van Mark en het Peloton waar hij in zat, vind ik erg mooi om te lezen. Een gedeelte in het boek bestaat voornamelijk uit toespraken die gehouden zijn of teksten uit het condoleances. Ik vond het mooi om hiervan een paar te lezen, maar voor mijn idee stonden er hier best veel van in het boek, waardoor het toch minder prettig was om te lezen. Dit vond ik het enige minpuntje in het boek. Ik kan begrijpen dat het eigenlijk nooit te veel kan zijn, maar voor een boekuitgave stond het mij een beetje tegen. Al kan ik me voorstellen dat het voor de ouders van Mark en voor bekenden en vrienden, dit gedeelte juist heel mooi is om te lezen. Aangezien er achterop het boek staat dat het een hommage (eerbetoon) aan hun zoon en Defensie is, vind ik het ook wel toepasselijk dat hier veel aandacht aan wordt besteed.

Het is een met liefde geschreven boek over verlies,respect en vriendschap. Dit komt heel duidelijk naar voren in de teksten. Je voelt tijdens het lezen dat de ouders van Mark dit boek met veel gevoel hebben geschreven. Een bijzonder boek en zeker een aanrader om te lezen.

Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas, 23 jaar, Door meerdere chronische ziektes is gewoon werk voor Marion niet mogelijk. Schrijven en lezen zijn haar grootste hobby’s.
Killed In Action, Mark Schouwink / Gerard en Gisela Schouwink / Uitgeverij Kaft Media / 2013 / 168 pag. / ISBN: 9491061399

No Comments

Post a Comment