Lisette Jonkman, geboren op 16 juli 1988 in Haarlem, is al van kleins af aan gefascineerd door verhalen en boeken lezen en beluisteren. Ze schreef ook al snel haar eigen verhalen, toch was het een leerkracht die uiteindelijk dat laatste duwtje in de rug gaf om een echte schrijfster te worden. Na het winnen van de Chicklit Schrijfwedstrijd van Luitingh-Sijthoff, Chicklit.nl en Bol.com in 2011 met het manuscript van Glazuur, debuteerde Jonkman in 2012 met het gelijknamige boek. Ze won daarmee de prestigieuze titel ‘Boek van het Jaar 2012’ van Chicklit.nl. Verkikkerd is haar tweede roman, en werd met evenveel enthousiasme onthaalt als haar debuut. Momenteel werkt Jonkman aan haar derde en vierde boek.

De Groningse Lucy gaat psychologie studeren in Enschede. Ze verheugt zich op een studententijd zonder haar ouders en hoogbegaafde zusje. Tot haar grote afschuw komt ze terecht op de campus, in een studentenhuis vol nerds. Denk maar niet dat de verwende Lucy ook maar iets met haar huisgenoten te maken wil hebben! Vooral niet met die lange, blonde jongen, Kikker, die twee kamers verderop woont. Maar als ze haar computerverslaafde huisgenoten wat beter leert kennen, blijken ze toch nog mee te vallen. Tot haar grootste verbazing begint Lucy zelfs iets te voelen voor Kikker. En waar kent ze hem toch van? Terwijl ze helemaal opgaat in het studentenleven en haar passie voor mode, wordt Lucy’s jongere zusje Marloes vreselijk gepest op school, en het wordt steeds maar erger. Lucy zou Marloes kunnen helpen, maar wil Lucy dat wel?

Verkikkerd is een vrolijk boek dat al vele harten veroverde, en ik had niet verwacht dat dit genre zo in de smaak zou vallen bij mij, maar ook ik ben helemaal gesmolten voor dit eigentijdse chicklitverhaal vol humor en herkenbare situaties over het studentenleven, volwassen worden, vriendschappen, pesten en verliefdheden. Het is net alsof je zelf op de campus zit en de grappige, verwende Lucy en haar nerds persoonlijk kent. De persoonlijke groei die Lucy doormaakt in dit verhaal is heel mooi uitgewerkt. Ze leert bijvoorbeeld ook om minder snel te oordelen en naar andere te kijken, in plaats van steeds maar met zichzelf bezig te zijn. Dit alles is door het creatieve brein van Lisette Jonkman in een humoristisch jasje gestoken. Ze weet alledaagse dingen en gebeurtenissen op zulke fijne manieren te vertellen dat je tijdens het lezen spontaan een glimlach op je gezicht krijgt.

Het boek leest erg vlot en je blijft ook lezen want je wíl weten welke keuzes Lucy zal maken. Af en toe stoorde ik me wel aan de Nederlandse uitdrukkingen die ik helemaal niet begreep, maar het haalde mij gelukkig niet uit mijn leesconcentratie. Ik ben zeker dat het voor andere jonge studenten, en iedereen die zelf gestudeerd heeft een heel fijne (her)belevenis zal zijn van het leven als student. Glazuur zal zeker een van de volgende boeken zijn die ik ga lezen.

Deze recensie is geschreven door Anna Coppieters, 18 jaar, student Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Universiteit van Gent.
Verkikkerd / Lisette Jonkman / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2013 / 458 pag. / ISBN 9789021808499

No Comments

Post a Comment