Saeculum is een boek over een middeleeuws rollenspel. Waarschijnlijk denken de meesten van jullie bij een rollenspel aan van die ‘nerds’ in rare pakjes die elkaar met een piepschuim zwaard prikken. Maar dit boek zet rollenspellen in een heel ander licht en zorgde ervoor dat ik het leuk ging vinden om erover te lezen en dat ik er zelfs misschien wel een keer aan mee willen zou doen. Erebos, het eerste boek van Ursula Poznanski is vergelijkbaar met dit boek. Beide boeken vertellen over spellen en een rol spelen. In Erebos is het in een computer game en in Saeculum is het in een levend rollenspel. Voor degenen die Erebos leuk vond/vind, is het tweede boek van Poznanski zeker een aanrader.

Het verhaal gaat over een geneeskundestudent die door een meisje uit zijn studiejaar mee wordt gevraagd naar een markt die in het teken staat van middeleeuwse rollenspellen. Daar wordt hij gevraagd om mee te doen aan het rollenspel met de naam Saeculum en dat doet hij. De groep mensen die Saeculum spelen, spelen hun rollenspellen altijd op afgelegen plekken. Deze keer gaan ze naar dezelfde plek als het jaar daarvoor: een afgelegen stuk bos ver van de bewoonde wereld. Eén van de spellers is hier niet blij mee, want er zou een vloek zijn uitgesproken over dat bos en zij is bang dat die in vervulling zal gaan als zij daar weer heen gaan. De rest van de groep besteedt hier niet veel aandacht aan en vindt het maar onzin,terwijl zij er heilig van overtuigd is. Dan gebeuren er allemaal rare dingen: mensen verdwijnen, maden in het eten, rare boodschappen en ga zo maar door. Bestaat de vloek dan echt? Waar zijn de verdwenen mensen? Komen ze hier ooit nog weg? Wat gebeurt er als het donker is…?

Het verhaal heeft een mooie opbouw: tot aan het einde is het spannend. Als je dicht bij de ontknoping denkt te komen, gebeurd er opnieuw iets waardoor je het niet meer zeker weet. Ook zet Poznanski je telkens op het verkeerde been met verdenkingen, gedachten enz. Het verhaal pakt je en je wil het niet meer loslaten. Zelf heb ik tot heel laat in de nacht gelezen. Iedere keer dacht ik: nog één hoofdstuk verder te lezen, maar dit schoof ik iedere keer weer een hoofdstuk voor me uit. Saeculum is dus makkelijk leesbaar, met niet te veel moeilijke taal of termen. Ook geen zinnen die je drie keer overnieuw moet lezen, omdat je ze niet begrijpt, en dat is erg prettig. De personages hebben allemaal heel verschillende karakters die je tijdens het verhaal steeds beter leert kennen. Dit maakt het boek spannend en niet voorspelbaar.Dus als je van spannende boeken houd die je vast pakken en niet meer los laten is dit zeker een goede keuze!

Deze recensie is geschreven door Kim Bongaardt, 16 jaar, leerling van het Pascal College te Zaandam
Saeculum / Ursula Poznanski / vertaling door Esther Ottens / Uitgeverij Lemniscaat / 2012 / 421 pag. / ISBN 9789047704836

No Comments

Post a Comment