Het verlies van een dierbare kan een jarenlange impact hebben. Voor iedereen die daar aan twijfelt, is er het boek Boy van Wytske Versteeg. Boy gaat voornamelijk over de (adoptie-)moeder van Boy, een vijftienjarige jongen die oorspronkelijk uit Afrika komt. Op een dag verdwijnt Boy. School, politie en bekenden lijken de zaak opgegeven te hebben en gaan uit van zelfmoord. De moeder van Boy kan dit maar niet accepteren en besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Dit heftige verhaal resulteert in een indrukwekkend boek, vol boosheid, verdriet en dramatiek.

Met dit boek won de schrijfster enkele weken geleden de BNG Bank Literatuurprijs 2014. Mijn verwachtingen waren hierdoor dan ook hoog gespannen. In het begin werden deze verwachtingen niet waar gemaakt. Je als lezer relateren aan een moeder die net haar zoon verloren is, valt niet mee. De eerste pagina’s waren dan ook een worsteling. Maar de goede schrijfstijl en de kracht van Versteeg om emoties realistisch weer te geven, trokken me vrij snel over de streep.

Hoewel Boy een erg goed boek is, met geloofwaardige karakters en realistische emoties, is Boy niet het meest makkelijke boek om doorheen te komen. Af en toe werd het ondraaglijke lijden van de moeder van Boy me te veel en moest ik het boek even aan de kant leggen. Vooral in het eerste hoofdstuk waarin de moeilijke relatie tussen Boy en zijn moeder beschreven wordt, is het niet altijd eenvoudig om verder te lezen. Hiervoor moet ik Versteeg een compliment geven: de gevoelens worden zo goed overgebracht naar de lezer, dat je precies begrijpt waarom de moeder haar zoon bepaalde dingen aan doet later in het verhaal.

 Boy is een indrukwekkend boek. De rauwe emoties blijven na het lezen nog dagenlang hangen. Persoonlijk denk ik dat dit boek met name interessant is voor mensen die een vergelijkbaar verlies hebben meegemaakt. De verschillende situaties die beschreven worden in Boy kunnen voor veel mensen herkenbaar zijn. Als je nog nooit een dergelijk verlies hebt meegemaakt, kan het verhaal van deze moeder helpen om de emoties te begrijpen. Concluderend: de Literatuurprijs voor Boy is meer dan verdiend!

Deze recensie is geschreven door Sandra Bouten, 22 jaar oud, masterstudent New Media and Digital Culture aan de Universiteit Utrecht.Boy / Wytske Versteeg / Uitgeverij Prometheus / 2013  / 190 pag. / ISBN 9789044620368

 

No Comments

Post a Comment