Zoek je inlevingsvermogen en herkenbare punten des levens met een Pools tintje? Stop dan met zoeken want De Poolster, het debuut van de Pools/Nederlandse Anna Chojnacka vervult al deze leeswensen.

Op haar tiende verhuist de Poolse Ida met haar moeder naar Nederland. Een halfjaar later valt de Berlijnse Muur. Terwijl Ida haar draai probeert te vinden in haar nieuwe omgeving, ziet ze haar geboorteland in een razend tempo veranderen. Daarbij raakt ze ook haar moeder steeds meer kwijt aan depressies en een slopende ziekte, kanker. Wanneer Ida ouder wordt, krijgt ze steeds meer vragen over haar familie, over vroeger.

De diepe dalen en de hoge toppen van het leven staan in dit boek centraal. Het gecompliceerde leven van Ida word tot in de puntjes omschreven. Wat zeer prettig is voor de verbeeldende lezer, Ida begon echt voor mij te bestaan. De omschrijvingen zijn gedetailleerd en emotioneel, maar niet zwaar om te lezen omdat het realistische levensgebeurtenissen zijn. Ontroerend was het zeker, hoe ze met haar moeder omging, hoeveel liefde ze opbracht voor haar moeder. Hoe ze met alle emoties probeerde te handelen. Bijzonder, dat is het beste woord wat ik er voor kan vinden.

Halverwege het boek is er een soort dip, een soort dal. Dat vond ik erg jammer omdat zo’n dal helemaal niet hoeft in zo’n mooi boek. Maar niet getreurd want het boek eindigt naar mijn mening prachtig in de puzzel van Ida’s leven.

De Poolster is een ontwikkelingsroman vol verassingen en emotionele wendingen. Het klinkt als een perfect boek, dat is het ook, maar je moet er beslist van houden! Voor de fans van spanning en sensatie zou ik deze beurt overslaan. Nee, dit boek is geschikt voor mensen die zich in een persoonlijkheid willen verdiepen, in de huid van een ander willen kruipen… Voor mij was een boek om je even heerlijk in te kunnen verliezen.

Deze recensie is geschreven door Noah ten Hoor, 15 jaar, leerling van het R.S.G. Wolfsbos te Hoogeveen
De Poolster / Anna Chojnacka / Uitgeverij Luitingh Sijthoff / 2013 / 256 pag. / ISBN 9789021809205

No Comments

Post a Comment