Een avontuur aan het prille begin van de Eerste Wereldoorlog. Het Duitse leger wil een snelle val van Parijs. Op hun weg van de minste weerstand wil het in een klein dorp van het neutrale België een belangrijk toestel oppikken. Na de moord op een excentrieke kasteelheer kon hun beste wetenschapper er in alle rust aan deze uitvinding werken. Het apparaat, een uniek staaltje technologie, kan mogelijk de loop van de geschiedenis veranderen.

Kapitein Leopold Knapen krijgt de opdracht om het toestel te veroveren voordat de vijandelijke troepenmacht tot aan het dorp is opgerukt. Knapen, een charmante en handige man die al heel wat levensbedreigende missies tot een goed einde heeft gebracht, stelt een eigen eenheid samen. De eenheid bestaat uit een kleurrijke bemanning, ieder met zijn gaven en gebreken. Tijdens de missie krijgen Knapen en zijn mannen af te rekenen met allerlei intriges, sabotage, demonen uit het verleden… De gevaren zijn groter dan de kapitein ooit had kunnen vermoeden en niet iedereen lijkt dezelfde belangen te dienen.

Niet het eerste en waarschijnlijk ook niet het laatste boek over de Eerste Wereldoorlog. Een boek als zovelen, zou je kunnen zeggen. Maar niets is minder waar. Als er over één onderwerp al honderden, zo niet duizenden boeken bestaan, is het de kunst op te vallen tussen al die andere namen en titels. En dat is precies wat Bruno Buteneers doet met Weerklank.

De eenheid van kapitein Knapen bestaat uit slechts vijf mannen die elk hun eigen capaciteiten en minpunten hebben. De karaktertrekken van Knapen en zijn mannen worden heel duidelijk neergezet en afgewerkt door de auteur. Je krijgt een duidelijk beeld over hun verleden, hoe ze zijn, wat ze denken en waarom ze dit doen. Elk personages is uniek en toch vormen ze samen een heldhaftig geheel.

Het boek wordt bestempeld als thriller. Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens. Het kan oorspronkelijk de bedoeling zijn geweest, maar dan missen er hier en daar toch enkele dingen. Het boek is spannend, dat wel, maar niet spannend genoeg om een thriller te worden genoemd. Hoewel dat opzicht dus niet geslaagd is, is Weerklank wel een erg goed boek. Geen echte thriller, oké, maar het geeft een heel ander beeld van de mensen tijdens de oorlog. Buteneers focust zich duidelijk niet op de oorlog in zijn geheel, maar op slechts vijf mannen in die gruwelijke tijd. En dat vind ik nu net zo geslaagd aan dit verhaal: iedereen beleeft de oorlog op een andere manier en de oorlog is voor iedereen anders. Dat is wat de auteur mij heeft getoond.

Buteneers maakte een prachtige tekening over de geheime missie van vijf mannen in de oorlog. Vlot, spannend en onvoorspelbaar zijn woorden die zeker niet mogen ontbreken bij de beschrijving van dit boek. Weerklank neemt de geschiedenisliefhebber mee op avontuur.

Weerklank / Bruno Buteneers / Uitgeverij Dunfy / 2014 / 323 pag. / ISBN 9789090277363

No Comments

Post a Comment