Een paar jaar na de laatste wereldoorlog krijgt een medewerker van de Verenigde Naties de opdracht om de geschiedenis van die oorlog, World War Z, op schrift te stellen. Hij spreekt slachtoffers uit tientallen landen, die hem vertellen over de verschrikkingen die ze hebben meegemaakt. Het verhaal begint in China, als een jongetje een geheimzinnige infectie oploopt en verandert in een zombie. Het is het begin van een gruwelijke pandemie die zich door illegale orgaanhandel razendsnel verspreidt over de hele wereld.

Toen ik het boek in mijn handen had, verwachtte ik een boek vol met geweld en dood. Ik verwachtte gewoon een toekomstboek, noodlottig voor de mensheid. Wat ik daadwerkelijk in mijn handen kreeg was iets heel anders, het boek World War Z zit vol politiek, militaire aspecten en psychologie. ‘De meeste actuele en waarheidsgetrouwe paniekzaaier sinds Orson Welles’ radiouitzending van The War of the Worlds.’ zegt Dallas Morning News. Een goeie beschrijving, in mijn ogen. Het boek laat duidelijk zien hoe de mensheid waarschijnlijk zou reageren op een zombie apocalyps. Het boek is ingedeeld in negen delen, waarvan De Grote Paniek het grootste gedeelte is. In deze negen delen wordt beschreven hoe de mensheid omgaat met de pandemie en hoe de wereld ten onder gaat door angst en egoïsme.

Sommige boeken die een apocalyps schetsen gaan alleen in op hoe de mensheid reageert in een bepaald land, of hoe de hoofdpersoon reageert op een apocalyps. In World War Z daarentegen, wordt een beeld geschetst van hoe de hele wereld reageert. Via interviews met verschillende mensen krijg je te zien hoe de hele wereld er aan toe is. Je krijgt te horen dat IJsland een eiland vol zombies is geworden, dat het Russische leger deserteert, dat iedereen in Japan zich terugtrekt naar bepaalde eilanden en dat veel burgers boos zijn door de reacties van verschillende overheden. De werkelijkheid, dat in een pandemie niet iedereen gered kan worden, komt heel erg naar voren. Mensen voelen zich in de steek gelaten door de overheid en reageren hier woedend op.

Ik heb genoten van het lezen van dit boek en ik vind het een aanrader als je op zoek bent naar een boek vol spanning, actie en angst. Ik vond het boek een beetje langzaam opbouwen, waardoor ik het af en toe even weglegde, maar ik heb er uiteindelijk erg veel plezier aan beleefd. Ik heb me vergist in het beeld van het boek, waardoor ik me maar bleef verbazen over het feit dat er zo weinig naar voren kwam over mensen die uit elkaar werden gescheurd. De politieke en militaire aspecten en de realistische reactie van de mensheid maken het boek erg bijzonder. Dus, ik vind het boek een echte aanrader.

Deze recensie is geschreven door Annabel Buiter, 16 jaar, leerling van CSW Van de Perre in Middelburg
World War Z / Max Brooks / vertaald door Ralph van der Aa / Uitgeverij Q / 2013 / 320 pag. / ISBN 9789021447797
Lees ook een andere recensie van dit boek door Aukje Hefting uit Hoogeveen

No Comments

Post a Comment