Dit boek is net een puzzel. Een puzzel waarbij je raadsels en personages met elkaar moet verbinden om oplossingen te vinden. Als lezer is dat (gelukkig!) een hele klus. Het proloog geeft aan dat er een zeer ernstige, nog onopgeloste misdaad is begaan, die de lezer mag proberen op te lossen. De Duitse schrijfster Nele Neuhaus is begonnen met het uitgeven van haar boeken in eigen beheer. Pas na enige tijd werd zij opgemerkt door een uitgever en kwamen haar boeken in alle boekhandels trecht. Neuhaus’ boeken zijn een groot succes en worden nu ook buiten Duitsland uitgegeven. Haar boeken zijn zeer succesvol en dat is goed te begrijpen na het lezen van het spannende boek Wie wind zaait .

Zoals hierboven reeds genoemd geeft de proloog aan dat er een moord is gepleegd. Er wordt een dode bewaker van het bedrijf WindPro gevonden en het is aan de sympathieke rechercheur Pia Kirchoff om dit te onderzoeken. Ondanks dat dit een simpel concept lijkt voor een boek, weet Nele Neuhaus er naadloos vele verhaallijnen en personages omheen te schrijven.

Zoals de personage dr. Theissen, de directeur van het bedrijf WindPro. Hij is bezig om een bouwvergunning voor een groot windmolenpark in de Taunus te verkrijgen. De bouw van dit windmolenpark stuit echter op fel verzet van een actiegroep. WindPro biedt de landeigenaar Ludwig Hirtreiter een bedrag van drie miljoen euro voor een stuk land dat nodig is om het windpark te kunnen bouwen. Deze Hirtreiter is zeer tegen de bouw van het windpark, maar zijn kinderen hebben het geld hard nodig en proberen hem te dwingen zijn land toch te verkopen. Hirtreiter is verder actief in de actiegroep tegen het windmolenpark, samen met Graaf Ludwig von Bodenstein en Jannis Theodorakis. De vriendin van Jannis, Ricky, is eigenaresse van dierenasiel “Het Dierenparadijs”. In dit asiel werkt de dochter van Hirtreiter en de onopvallende Nika, die de boekhouding van de zaak regelt. Dan is er nog de zestienjarige Mark die, na zijn taakstraf, als vrijwilliger is blijven werken in het Dierenparadijs. Dan wordt opeens Hirtreiter samen met zijn hond beestachtig vermoord. Wie heeft dit op zijn of haar geweten? Wat heeft deze moord te maken met de eerste moord? Pia Kirchoff en haar chef, Oliver von Bodenstein, gaan op zoek de antwoorden op bovenstaande vragen. Omdat bijna iedereen wel wat verbergt, is het een moeilijk zaak om op te lossen. Pia krijgt het extra zwaar als haar chef persoonlijk bij de zaak betrokken raakt en de zaak veel groter en internationale blijkt dan op het eerste gezicht leek.

Als je houdt van een spannend verhaal met een onverwachte ontknoping, dan moet je dit boek lezen. Zoals eerder gezegd kan je de opzet van het boek het beste vergelijken met een puzzel, waarbij er heel veel personages en raadsels zijn. Als lezer is het een hele klus om de juiste oplossingen te vinden. Gedurende het boek wordt er over de moord van de bewaker steeds meer duidelijk, terwijl er ook nog twee moorden en enkele mishandelingen opgelost moeten worden.

Het boek is fragmentarisch en de lezer is gedwongen om alle fragmenten aan elkaar te koppelen. Maar met deze stijl bereikt de schrijfster dat je als lezer alle personen in essentie leert kennen. Zo woont Ludwig Hirteiter samen met een tamme raaf, waarvan hij meer houdt dan van zijn drie kinderen. En de opstandige tiener Mark is heel zorgzaam voor de dieren, waarmee hij werkt in de winkel. De lezer ervaart welke emoties er een rol spelen en dat maakt de personages geloofwaardiger. Doordat er zoveel personen een rol spelen, duurde het wel een tijd voordat ik betrokken raakte bij het verhaal. Desondanks maakte de nieuwsgierigheid en de sympathie voor rechercheur Pia Kirchoff dat ik bleef lezen en gaande weg steeds nieuwsgieriger werd, ook naar de andere personages. Uiteindelijk heb ik het boek niet meer weggelegd, voordat alle raadsels waren opgelost. En dat was pas op de laatste pagina!

Het boek is niet speciaal geschreven voor jongeren, maar wel heel geschikt om door hen gelezen te worden. Ook speelt een zestienjarige jongen met zijn tienerbuien en problemen een vrij grote rol in het verhaal. De verhaallijn rond deze jongen maakt het verhaal ook tot meer dan zomaar een speurder, omdat hiermee zo pijnlijk wordt aangegeven dat iemand betrokken kan raken in een vreselijk misdaad, terwijl hij of zij dat niet eens door heeft.

Petje af voor de wijze waarop Nele Neuhaus Wie wind zaait heeft geschreven en het verhaal zo aannemelijk heeft gemaakt dat het waargebeurd zou kunnen zijn. Nele Neuhaus heeft het voor elkaar gekregen om een boek te schrijven dat lezen en puzzelen op een unieke manier met elkaar combineert. Aan alle mensen die houden van een goed thriller adviseer ik dit boek zeker!

Deze recensie is geschreven door Christina Eecen, 18 jaar en scholiere van het Murmellius Gymnasium te Alkmaar.
Wie Wind Zaait / Nele Neuhaus / vertaling door Sander Hoving / Uitgeverij Querido / 2013 / 392 pag. / ISBN 9789021449999

No Comments

Post a Comment