Vanwege de zeer speciale coverAlbino 2 is er een heel andere foto nodig dan wij normaal gebruiken bij onze recensies. Dus… het beeld dat hieronder volgt wilden wij jullie niet onthouden.Coole cover!!!

Albino van Elizabeth Laban vertelt het verhaal van Duncan die achter het verhaal van Tim, de albino student van het vorige jaar, probeert te komen. Duncan zit in zijn laatste jaar op de Irving school en krijgt te maken met het schrijven van het grote opstel van het jaar, ook wel het tragedie opstel genoemd. In dit opstel moeten ze de ware aard van tragedies ontdekken en hun eigen draai eraan geven. Duncan zag er tegenop om terug te gaan naar Irving, vooral na alle vervelende gebeurtenissen van het vorige jaar. Hij dacht dat hij er eindelijk van verlost was, maar dan vindt hij zijn ‘cadeau’ van de afstuderende leerling van vorig jaar: Tim, de albino jongen. Tim geeft Duncan het verhaal van het vorige jaar, het verhaal waarom alles uiteindelijk zo fout is gegaan en het verhaal dat een echte tragedie bleek te worden.

Duncan is nieuwsgierig naar het ‘echte’ verhaal en hij wil heel graag de waarheid weten, maar hij ziet er tegenop om alles opnieuw te moeten beleven en hij is bang dat hij zich hierdoor nog meer afsluit van de rest van de studenten. Toch besluit hij naar de opnames van Tim te luisteren en dit neemt veel van zijn tijd in beslag. Uren achter elkaar beluisterd hij de opbouw van Tim’s geheime relatie met Vanessa, het populairste meisje van Irving, en Tim’s pogingen om te overleven op deze exclusieve kostschool als albino. Tim probeert er uit alle macht bij te horen; een keuze die zijn verhaal uiteindelijk tot een tragedie maakte. Duncan is gefascineerd met Tim’s verhaal en is bang in zijn voetstappen te volgen; hoe kan hij het voorval van vorig jaar loslaten? Hoe kan hij voorkomen dat hij uiteindelijke dezelfde fouten maakt als Tim? En hoe zal het aflopen met zijn tragedie opstel?

Dit boek vertelde op net zo’n manier als Thirteen Reasons Why van Jay Asher: de hoofdpersoon beluistert de verhalen van een ander persoon en dit beïnvloedt zijn acties en keuzes. Dat lijkt misschien een saai concept, omdat het hele verhaal zich al heeft voorgedaan en het nu alleen maar verteld wordt, maar dat is niet zo! Ik vond het zeer interessant om te lezen hoe Tim zelf alles had meegemaakt, je hoorde niet alleen de globale gebeurtenissen, maar ook zijn gedachten, gevoelens en zijn twijfels over de situaties waarin hij belandde. Daarnaast was het ook interessant om te lezen hoe Duncan op bepaalde dingen reageerde die Tim zei, terwijl je zelf niet helemaal wist waar het precies over ging en waarom juist dat stukje van het verhaal zo belangrijk was.

Het enige nadeel van dit boek was dat het een beetje langdradig was en dat het einde redelijk lang op zich liet wachten. De opbouw was goed en er werden veel details besproken, maar soms had ik het gevoel dat het wel wat sneller mocht gaan. Dit kwam vooral omdat ik heel nieuwsgierig werd naar wat er nou precies gebeurd was met Tim en waarom iedereen er zo geheimzinnig over deed. Het einde was een leuke verrassing en alle losse puzzelstukjes die je tijdens het verhaal tegen kwam, vielen op hun plek.

Albino / Elizabeth Laban / Vertaling door Hannie Tijman / Uitgeverij Callenbach / 2014 / 270 pagina’s / ISBN: 9789026611346

No Comments

Post a Comment