In Geschiedenis van een berg reizen we mee met de naamloze hoofdpersoon naar Droomland: een wereld waarin dieren tot mensen gemaakt worden en waarin deze vooruitgang tentoongesteld wordt voor de rest van de wereld. Ook de hoofdpersoon, een gorilla, wordt tot mens gemaakt en verdient stap voor stap lintjes en letters om te laten zien hoe ver hij is in het worden tot mens. Hij krijgt steeds verantwoordelijkere taken en kan een kijkje achter de schermen nemen in de wereld die te boek staat als het hoogtepunt van het menselijk kunnen. De mens is in staat om zelfs wilde dieren te vormen naar wat zij voor ogen hebben. De bezoekers van de berg, een soort pretpark waarin de vooruitgang wordt getoond, vertonen echter soms dierlijke instincten en vragen de inwoners van Droomland bijvoorbeeld naar de ‘lekkere wijfjes’. Als Droomland in elkaar stort en het verval in de straten is, blijft de hoofdpersoon op het eiland wonen. Hij wordt surveillant en beschrijft de nog vagere scheidslijn tussen mens en dier die op het eiland te merken is.

Peter Verhelst heeft met Geschiedenis van een berg een boek afgeleverd waar je langer over na zult denken dan dat het duurt om de korte roman uit te lezen: het boek telt slechts honderdtwintig pagina’s. Net als in zijn andere werk, dat met prijzen overladen werd, weet de Vlaamse auteur ook in dit boek met zijn schrijfstijl en woordkeuze te overtuigen. De tocht naar Droomland toe waarmee het boek begint, is vooral erg sterk. Verhelst weet de sfeer van de tocht goed over te brengen, vooral wanneer je er niet van op de hoogte bent dat het hier niet om een mens gaat, maar om een dier. De omstandigheden, die doen denken aan slavenvervoer, zijn zwaar en dit wordt door Verhelst op een mooie manier weergegeven.

Ook qua vorm is Geschiedenis van een berg een bijzonder boek. Het leest als een sprookje of een moderne fabel, waarbij de technologische ontwikkelingen die de mensen in gang hebben gezet, geen prettig einde hebben voor iedereen: mens en dier komen er uiteindelijk slechter van af. Dat de hoofdrol weggelegd is voor een gorilla, stoort ook geen enkel moment. Het boek wordt er niet kinderachtig door, maar zorgt juist voor een bijzondere invalshoek.

Geschiedenis van een berg is een boek waarbij het taalgebruik centraal staat, de mooie zinnen van Verhelst zijn meer een aanleiding om door te lezen in het dunne boekje dan het verhaal zelf. Van spanning, romantiek of avontuur hoeft Geschiedenis van een berg het niet te hebben, wel van de beelden die geschetst worden. Achter de hele waarheid van wat er op Droomland gebeurd is, zullen we nooit komen: de auteur laat genoeg ruimte over voor eigen interpretatie en verduidelijkt niet alles. Dit boek is dan ook niet geschikt voor lezers die op zoek zijn naar makkelijk leesplezier, maar des te meer voor lezers die willen genieten van de Nederlandse taal.

Deze recensie is geschreven door Annika Meijer, 22 jaar, student geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam
Geschiedenis van een berg / Peter Verhelst / Uitgeverij Prometheus / 2013 / 119 pag. / ISBN 978 90 446 2286 7

Dennis Storm en Lize Korpershoek presenteren DJP-TV: afl. Geschiedenis van een berg

No Comments

Post a Comment