Tilt is de tweede roman van Michiel Stroink (1981) en leest zeer gemakkelijk weg. Als lezer word je direct meegezogen in het boek en blijf je dankzij de bizarre plotwendingen geboeid lezen tot de laatste bladzijde. De schrijfstijl van Stroink is dan ook te omschrijven als spannend, luchtig en snel. Zinnen hebben de juiste lengte en dankzij de korte hoofdstukken is het boek tussendoor ook even weg te leggen om op een later moment verder te lezen. Tilt behoort tot een van de tien titels die kans maakt om de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs 2014 te winnen.

De roman van Stroink gaat over de dertigjarige Max. Max verliest al op jonge leeftijd zijn ouders en groeit op bij zijn tante in Brabant. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma besluit hij om econometrie te gaan studeren in Groningen. Hij wil namelijk zo ver mogelijk van zijn Brabantse verleden vandaan zijn. In het Noorden voelt Max zich snel op zijn gemak. Hij leeft in een vast ritme dat vooral draait om studeren. Tot ineens zijn ogen open gaan en hij oog krijgt voor de meiden om hem heen. Na zijn ontmaagding slentert hij op straat en ontmoet hij Olivier. Vier – zoals hij genoemd wordt – biedt Max een joint aan en vanaf dat moment trekken de twee steeds vaker met elkaar op. De altijd zo strikte Max komt steeds vaker met drugs in aanraking en krijgt een minder vast leven, gevuld met drugs en zijn nieuwe pokerverslaving. Max raakt gefascineerd door de regels en het rekenkundige karakter en het effect dat het spel op de spelers heeft.

Na verloop van tijd is zijn pokergedrag zo extreem dat hij in vijf jaar tijd een miljoen wil verdienen met pokeren. Om dit doel te bereiken stelt hij een spartaans schema op. Hij speelt in sessies van honderd uur. Tien dagen onafgebroken pokeren en altijd tien uur per dag. Met mathematische zekerheid kan hij op deze manier zeggen dat het niet kan mislukken. Per sessie verdient hij gemiddeld negenduizend euro. Gedurende deze dagen leeft hij op cocaïne en tijdens zijn herstelperiodes gaat hij zijn koortsaanvallen te lijf met paracetamol. Daarna volgen een paar rustdagen om vervolgens weer van voor af aan te beginnen. Tijdens een van zijn vele pokersessies breekt een zwarte dag voor Max aan, hij heeft namelijk acuut leverfalen. Per direct verandert het leven van Max van een actieve pokeraar naar een zielig hoopje mens. Is zijn leven nog te redden of verliest hij de wedstrijd?

Eenmaal in het ziekenhuis opgenomen blijkt dat Max vanwege zijn levensstijl geen recht heeft op een nieuwe lever. Vanaf dat moment ziet Max zijn situatie als een pokerspel en de mensen in zijn omgeving worden onderdeel van het spel. De belangrijkste spelers zijn Dr. Barros – de chirurg die Max geen nieuwe lever gunt, verpleegster Dolores – die verliefd is geworden op Max en er alles aan doet om hem te helpen en ten slotte de jurist Jacob Eismann – wiens leven maar wat saai is en die graag de sexy Dolores wil helpen bij haar wanhoopspoging om Max te redden. Een spannende strijd tegen Dr. Barros en de klok volgt. Hierbij staat manipulatie centraal.

Om het verhaal spannend te houden, word je als lezer heen en weer geslingerd tussen verschillende tijdsperiodes uit het leven van Max. Heden en verleden wisselen elkaar af. Daarnaast moet je continu switchen tussen de verschillende personages. Het ene moment staat Max centraal, vervolgens krijg je meer te weten over Dolores, Eismann en ander personages. Ondanks de vele wisselingen tussen de personages en de tijdsspanne blijft het verhaal goed te volgen. De bizarre plotwendingen houden het verhaal interessant, maar zijn soms van zo’n groot formaat dat het wellicht beter is om dergelijke informatie achterwege te laten. Het is bijvoorbeeld interessanter wanneer het literaire pokerspel verder wordt uitgewerkt en Max met zijn bijzondere observaties vaker aan het woord komt. Ook is een ander slot van het boek misschien passender, want nu komt er abrupt een einde aan de roman waardoor je als lezer beduusd achterblijft.

Tilt is een boeiende roman. Ideaal om mee te nemen op vakantie of om onderweg te lezen in de trein.

Tilt / Michiel Stroink / Meulenhoff /2013 / 207 pag. / ISBN 978 90 290-8891 6

Dennis Storm en Lize Korpershoek presenteren DJP-TV aflevering: Tilt

No Comments

Post a Comment