Y
De perfecte letter. Vorkbeen, een weg die zich opsplitst, het lege wijnglas. Ik, met uitgestrekte armen en mijn voeten in de eerste positie. Het chromosoom dat de helft van de mensheid niet bezit. De een na laatste letter van het alfabet: we zijn er bijna. Met een M ervoor wordt het een persoonlijk voornaamwoord. Een preutse X die haar benen bij elkaar houdt. Het vredesteken op zijn kop. Vogelsporen in het zand. Y, een Griekse letter die pas aan het Latijnse alfabet werd toegevoegd toen de Romeinen in de eerste eeuw Griekenland veroverden. Een dubbelagent: klinker en medeklinker.
(Ook de originele titel van het boek.)

Het is alweer een tijdje geleden dat ik dit boek heb gelezen, maar toch blijft het verhaal van Shannon, de hoofdpersoon, door mijn hoofd spoken. Ik voel nog steeds de pijn van Yula, haar moeder. Hoe kan je je kind zo achter laten zonder dat je weet of het wel gevonden wordt?

Waarom gaat dus over Shannon. Na haar geboorte heeft haar moeder haar achtergelaten voor een sportschool. Shannon komt in verschillende pleeggezinnen terecht. Uiteindelijk beland ze bij Miranda en haar dochter Lydia-Rose. Daar komt Shannon is strijd met Miranda, Lydia-Rose en vooral met zichzelf. Ze wil weten waar ze vandaan komt en wie haar ouders zijn. Ze gaat opzoek naar haar afkomst zonder dat ze het Miranda vertelt. Op gegeven moment komt ze in contact met een man, hij helpt haar.

Maar dit boek gaat niet alleen over Shannon. Het boek gaat ook over Yula, haar moeder. Dat verhaal speelt zich alleen een tijd terug af, tijdens de zwangerschap. Haar verhaal gaat over haar leven met haar man Harrison, haar vader die niet lang meer te leven heeft en haar zoontje Eugene. Yula maakt een enorm moeilijke periode door. Haar man is er nooit voor haar, ze moet zorgen voor haar vader, ze verliest haar zoontje zonder dat ze het weet en ze laat haar kindje achter om een nieuw leven te beginnen. Aan het eind van het boek ontmoeten Shannon en Yula elkaar en ontvangt Shannon een brief van haar vader. Een mooi einde, maar wel een beetje voorspelbaar.

Celona heeft een heel goed boek geschreven. Je zou het eigenlijk twee keer moeten lezen om alles te begrijpen en alle details op een rijtje te kunnen zetten. Een boek met veel diepgang en een ontroerend en sterk verhaal. Ik ben echt fan van Marjorie Celona geworden. Ik kan niet wachten tot haar volgende boek bij mij op de mat valt!

Deze recensie is geschreven door Sanne Jakobs, 18 jaar, 1e jaars studente aan de pabo te Alkmaar
Waarom / Marjorie Celona / vertaald door Anke ten Doesschate / Uitgeverij De Bezige Bij-Cargo / 2013 / 336 pag. / ISBN 9789023479291

Dennis Storm en Lize Korpershoek presenteren DJP-TV: afl. Waarom

No Comments

Post a Comment