Bij enkel het aanzicht van Kieuw weet je al dat dit een erg bijzonder boek is. Kieuw is een sprookjesachtig verhaal met meerdere verhaallijnen die stuk voor stuk de lezer raken. Saskia Maaskant weet de lezer op elke pagina te verrassen: niet alleen met een geweldige vormgeving van haar boek, maar ook qua schrijfwijze en verhaallijnen. Zij heeft een prachtig vormgegeven boek met mooie tekeningen en stijlvolle teksten gemaakt. Ook heeft Kieuw – zoals de naam al een beetje verklapt – door het hele boek water als thematiek: het gaat over water dat omringt, water dat omsluit, water dat leven neemt, maar ook leven geeft. Kieuw is Saskia Maaskant’s tweede boek na haar debuut De Verteller van Beorga en is bestemd voor jongeren en volwassenen..

De hoofdpersoon van Kieuw is Filia. Sinds de dood van haar moeder heeft Filia geleefd bij haar oma Ofelie. Kleindochter en oma wonen afgesloten van de buitenwereld, alsof zij samen in het lievelingsboek van oma, namelijk Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Verne, leven. Zij komen nooit in het dorp en laten hun boodschappen thuis brengen. Als oma sterft, is Filia helemaal alleen en niet voorbereid op de echte wereld. De eenzaamheid spoelt in golven over haar heen. Gelukkig trekt de opgewekte en vrolijke Kers, een vroeger schoolvriendin, bij haar in. Het verschil tussen de bleke en onzekere Filia en de vrolijke en zelfverzekerde Kers wordt mooi beschreven aan de hand van kleuren en gedragingen. Kers trekt Filia beetje bij beetje de echte wereld in, terwijl Filia intussen het dagboek van haar haar oma Ofelie leest. Dit dagboek bevat ongelofelijke verhalen over de vriendschap en liefde tussen oma Ofelie en Kay. Kay blijkt een groot geheim te hebben, waar Filia achterkomt door het dagboek verder te lezen. Dit verhaal is erg mooi, omdat het een meisje beschrijft dat gepest wordt door haar klasgenoten, niet begrepen wordt door haar vader en dat zich verliest in een onmogelijke liefde. Zal Filia uiteindelijk door het dagboek te lezen ontdekken waarom oma Ofelie zich terugtrok in haar huis? Terwijl Filia zelf steeds meer de buitenwereld in durft en contact durft te leggen, bv. met Waldemar, de boodschappenjongen, houdt Kers, haar enige vriendin, iets voor haar achter. Zou Filia die net uit haar isolement komt een dergelijk “verraad” wel aankunnen of zal zij net zo reageren als haar oma jaren geleden en zich afsluiten van de buitenwereld?

Dit boek straalt van kaft tot kaft uit dat het een bijzonder boek is. Als je het leest, dan verkeer je echt even in een andere wereld. Dit komt door de prachtige illustraties die Maaskant in haar verhaal heeft gevoegd. Beetje bij beetje word je als lezer in het verhaal getrokken. Dit komt door de vormgeving, maar ook door de intrigerende personages. Maaskant zet haar personages op een overtuigende en geloofwaardige manier neer. De contrasterende vriendschap van Filia en Kers is vooral prachtig weergegeven. Dit laat ook zien op wat voor manier Maaskant met kleuren werkt: Kers’ voorliefde voor knallende kleuren staat in contrast met de bleke en stille Filia.

Met name het prachtig geschreven, mysterieuze dagboek van oma maakt Kieuw tot een aanrader, omdat de schrijfster op een prachtige manier in de vormgeving (met sepia kleuren) het verschil aangeeft tussen het dagboek en het heden. Dit verhaal van Ofelie en Kay is zo spannend dat het van mij nog langer had mogen zijn. Grappig genoeg wekte het verhaal van Filia bij mij het gevoel op dat het zich vroeger afspeelde, terwijl het verhaal van Ofelie veel hedendaagser overkwam. De rest van het verhaal over Filia viel in mijn ogen erg tegen in tegenstelling tot het dagboek. Het verhaal van Filia werd op den duur namelijk ietwat voorspelbaar, waardoor ik de neiging moest onderdrukken om stukken over te slaan om snel verder te kunnen lezen in het dagboek. Dat is ook de het grootste pluspunt van dit boek: het is zo creatief en kunstzinnig dat het de lezer inspireert en aanzet om op een positieve manier na te denken over mensen die niet in onze “gewone wereld” passen. Het creatieve en bijzondere boek van Maaskant trekt je naar een andere wereld en is daardoor een verhaal dat je gelezen moet hebben.

Deze recensie is geschreven door Christina Eecen, 17 jaar en scholiere van het Murmellius Gymnasium te Alkmaar.
Kieuw / Saskia Maaskant / Uitgeverij Davidsfonds / 2013 / 228 pagina’s / ISBN 9789059085183

Dennis Storm en Lize Korpershoek presenteren DJP-TV: afl. Kieuw

No Comments

Post a Comment