Wegens geluk gesloten is een bundel korte verhalen en het is geen dik boek. Maar, het zet je aan het denken en precies dat maakt het sterk. Justine Le Clercq heeft zelf een indrukwekkend levensverhaal. Ze werd al jong dakloos, heeft zich vol overgave in het studentenleven gestort en gewerkt met jongeren en verslaafden. Deze ervaringen komen duidelijk terug in de verschillende verhalen van het boek. Het boek bestaat uit 21 verhalen, sommigen kort, anderen iets langer. Wat alle verhalen gemeen hebben, is dat ze gaan over mensen die eigenlijk niet in onze maatschappij passen, die heel veel meegemaakt hebben of die misschien de stempel ‘mislukt’ zouden krijgen.

Op het eerste gezicht zijn het trieste verhalen en Le Clercq beschrijft dan ook de pure en rauwe werkelijkheid. Ze verwoordt de ellende eenvoudig en treffend met weloverwogen woorden. De verhalen zijn heel puur, zonder rompslomp en overbodige woorden; het gaat echt alleen om de persoon en zijn of haar verhaal. Ondanks dat het soms moeilijke verhalen zijn, is het geen zwaar boek. Ik vond de verhalen inspirerend omdat de personen helemaal niet per sé mislukt zijn en de verhalen vol grappen en sarcasme zitten. Al met al leef je op een goede manier mee met de personen, ook al maak je maar een aantal bladzijden kennis met ze.

Wegens geluk gesloten is het tweede boek van Le Clercq en haar humor, fijnzinnigheid, scherpe schrijfstijl, eerlijkheid en eenvoudigheid maken dat ik me verheug op het derde boek, hoe moeilijk de verhalen dan misschien ook zijn.

Wegens geluk gesloten / Justine le Clerq / Uitgeverij Podium / 2013 / 160 pag. / ISBN: 9057595974

No Comments

Post a Comment