Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe het eraan toegaat in het hoofd van een autist ? In het boek Het Rosie Project kruip je in de huid van Don, ook wel bekend als professor Tillman, die zijn leventje wel prima vindt zoals het is. Het enige wat hij nog mist, is een vrouw aan zijn zijde. De perfécte vrouw, wel te verstaan. Voor de veeleisende Don is het zogenaamde ‘Echtgenote-Project’ echter een lastige opgave.

Na veel mislukte dates en ingevulde vragenlijsten wordt Don door zijn beste vriend Gene gekoppeld aan Rosie, een studente psychologie. In tegenstelling tot de autistische professor is Rosie chaotisch, slordig en onhandig. Don besluit al snel dat hij met deze vrouw nooit een relatie zou kunnen beginnen. Dan vraagt Rosie Don om hulp met haar eigen project, dat ze het ‘Vader Project’ noemen. Samen gaan ze op zoek naar de biologische vader van Rosie. Tijdens deze zoektocht zullen ze elkaar leren accepteren en erachter komen dat liefde niet kan worden geleid door het verstand, maar dat liefde een gevoel is. Zal de liefde ook hun grote verschillen kunnen overwinnen ?

Het Rosie Project is een ge-wél-dig boek, dat in een vrolijke en luchtige stijl is geschreven. Het staat boordevol grappen en misverstanden waarbij je jezelf betrapt op hardop lachen tijdens het lezen. Het is een interessant verhaal voor degenen die nieuwsgierig zijn naar het leven van een autist. Don begrijpt grappen pas als ze worden uitgelegd en een spontaan bezoekje schopt zijn hele dagplanning in de war.

Graeme Simsion zorgt ervoor dat je dankzij het ik-perspectief echt in de huid kruipt van Don. Het is grappig hoe Don een opmerking heel anders opvat dan wij als lezer zouden doen. Hierdoor word je aan het denken gezet en wordt het verhaal tegelijkertijd ook een puzzel. ‘Het Rosie Project’ is met afstand één van de leukste boeken die ik heb gelezen !

Deze recensie is geschreven door Marije Tel, 16 jaar, VWO-leerlinge van het Pascal College in Zaandam
Het Rosie Project / Graeme Simsion / Vertaling: Linda Broeder / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 333 pagina’s / ISBN 978 90 218 0871 0

No Comments

Post a Comment